Bez dogovora na sjednici Centralnog popisnog biroa

Na sjednici Centralnog popisnog biroa (CPB) koja je okončana nakon skoro četiri sata, nije postignut dogovor ni o jednom spornom pitanju vezanom za obradu podataka s popisa te je sada već gotovo izvjesno da rezultati neće biti objavljeni u zakonskom roku, do 1. jula.

Kako je novinarima objasnila Radmila Čičković, direktorica Zavoda za statistiku RS, na sjednici je zaključeno da ovo tijelo, zbog nemogućnosti postizanja konsenzusa, više nema kapaciteta da rasprtavlja o ovom pitanju, te je cijeli proces vraćen na početak. Naime, kako je kazala, Agenciji za statistiku BiH (BHAS) u narednom periodu predstoji da utvrdi jedinstveni program obrade, a da entitetski zavodi u tome učestvuju.

Iako su ostali članovi CPB-a ustvrdili kako program treba da utvrdi Velimir Jukić, direktor BHAS-a sa zamjenicima, on je pred novinarima izbjegavao odgovoriti direktno zašto to ne učini već sada, za što ima zakonsko ovlaštenje. Međutim, pomenuo je kako se razmišlja o pomjeranju roka objave podataka do kraja godine.

Emir Kremić, Direktor Federalnog zavoda za statistiku kazao je da je Agencija za statistiku BiH još večeras mogla donijeti jedinstveni program obrade te je izrazio ogorčenje raspletom situacije.

– Rasočaran sam jer je Agencija za statistiku BiH stala na stranu onih koji usporavaju put BiH ka Evropskoj uniji – kazao je Kremić, poručivši kako bi se Parlament BiH, umjesto eventualnih izmjena Zakona o popisu i davanja dodatnog vremena, trebao baviti utvrđivanjem odgovornosti za neobjavljivanje podataka.

Avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: