Bevanda: Aplikacija za članstvo u EU do jula

Vlasti Bosne i Hercegovine tokom narednog mjeseca planiraju ispuniti sve uvjete koje je postavila Evropska unija i aplicirati za članstvo u bloku do kraja juna, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

“Očekujemo da ćemo ispuniti uvjete za podnošenje aplikacije za članstvo u EU do 30. juna”, rekao je Bevanda u intervjuu za Reuters.

Bevanda je naveo da je usvajanje zakona o popisu i državnoj pomoći veliko dostignuće, ali da sada  ovi zakoni moraju biti primijenjeni.

Ambiciozan cilj

On je dodao da parlament mora završiti rad na usaglašavanju ustava sa evropskim standardima ljudskih prava, preostalog uvjeta EU.

Bevanda je odbacio predviđanja analitičara o daljoj politizaciji i opstrukciji etnički podijeljenih stranaka.

“Atmosfera u Vijeću ministara pokazuje pozitivnu volju da primijeni sve što se politički lideri dogovore”, rekao je on.

Bevanda je dodao da će prioritet biti usvajanje općeg fiskalnog okvira za 2012-2014. godinu i budžeta BiH za 2012.

“Postavili smo ambiciozan cilj i uvjeren sam da će parlament usvojiti budžet za 2012. do 31. marta”, rekao je Bevanda, dodajući da Vijeće ministara želi izbjeći privremeno finansiranje u drugom kvartalu.

Bevanda, koji predsjedava Fiskalnim vijećem, rekao je da će zatražiti od svih članova Vijeća da odluče da li se BiH treba vratiti finansiranju iz Međunarodnog monetarnog fonda, koje je izgubila 2010. jer nije ispunila uvjete sporazuma.

Kreditni rejting

On je istakao da zemlja rizikuje dalje smanjenje kreditnog rejtinga ako dva entiteta nastave sa potezima kao što su kratkoročni dugovi da bi se pokrio budžetski deficit.

“Kratkoročni dug je najgori oblik dužničkog ropstva. Možemo se lako suočiti sa daljim sniženjem kreditnog rejtinga ako vlasti ne preduzmu strukturalne reforme”, rekao je Bevanda.

Agencija za kreditni rejting “Standard & Poor’s revidirala je predviđanje za BiH prošlog jula sa negativnog u pozitivno, a u novembru smanjila dugoročno kreditni rejting za jedan podjeljak na B.

 

Izvor: Agencije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: