Berinu smo ilegalno odveli liječiti

protesti_sa_jmbg_al_jazeeraDruštvenim mrežama širi se poziv na mirno okupljanje ispred Parlamenta BiH zbog smrti oboljele bebe bez JMBG.

Oboljela beba Berina Hamidović u bolnicu u Beograd je prebačena ilegalno iz BiH, jer nije imala jedinstveni matični broj, kazuje njena majka za Al Jazeeru, nekoliko dana nakon što je tromjesečna djevojčica preminula.

„Berinina mama mi upravo priča da je malena djevojčica u Beograd otišla bez putnih isprava, ilegalno. Granicu su prešli na sreću“, javlja reporterka Al Jazeere Arduana Kurić.

Nisu izmireni troškovi liječenja malene Berine u Beogradu, i bolnica je u kontaktu sa Kantonom Sarajevo.

Odavanje počasti

„Šta hoćete? Dolazite pet puta!”, bila je reakcija službenice Ministarstva civilnih poslova na insistiranje roditelja da dobiju putne isprave, prenijela je naša reporterka majčine riječi na Twitteru.

No, kada su se ipak uspjeli riješiti problemi na granici, a dijete prebačeno u bolnicu u Beogradu, Kanton Sarajevo nije želio uplatiti 100.000 dinara (879 eura) za operativni zahvat.

Neformalna grupa građana, koja je je učestvovala na dosadašnjim demonstracijama protiv vlasti u BiH zbog jedinstvenih matičnih brojeva (JMBG) pozvala je na društvenim mrežama na mirno okupljanje građana večeras u 21. sat ispred Parlamenta BiH u Sarajevu, gdje žele odati počast bebi Berini Hamidović, umrloj bez jedinstvenog matičnog broja (JMBG).

„Večeras u 21.00h se okupljamo ispred zgrade Parlamenta da u tišini odamo počast maloj Berini. Pozivamo sve ljude dobre volje da nam se pridruže“, navedeno je u pozivu.

Smrt djevojčice koja je imala probleme da ode na liječenje van BiH zbog toga što nije imala JMBG, izavala je veliki revolt ljudi u BiH kojeg iskazuju na društvenim mrežama.

Koordinator koalicija organizacija civilnog društva Emir Suljagić rekao je danas da smrt bebe Berine Hamidović, koja je umrla u Beogradu nakon peripetija da ide na liječenje bez jedinstvenog matičnog broja (JMBG), ide na dušu državnog ministra civilnih poslova Sredoju Novića, prenosi Fena.

“Ovaj život ide na dušu Sredoja Novića, državnog ministra civilnih poslova, jer je krizu kreirao on kad je pred Vijeće ministara stavio izmjene Zakona o JMB koje izlaze izvan okvira Odluke Ustavnog suda. Što samo potvrđuje ono što govorim sve vrijeme: svi od Dodika preko Bosića do Novića, svi državni službenici, funkcioneri i poslanici iz RS u državnim institucijama su spremni pustiti svu našu djecu i da umiru, samo da bi oni izborili taj komad suvereniteta i pravo da izdaju matične brojeve u RS-u”, rekao je Suljagić.

Politički problem

Tromjesečna beba Berina Hamidović iz BiH, koja u svojoj zemlji nije uspjela dobiti matični broj, preminula je tokom liječenja u Beogradu, objavili su mediji u BiH uz pojašnjenje da su njeni roditelji imali problema prevesti je preko granice zbog političkog problema koji je izazvao masovne proteste posljednjih desetak dana.

Otac Edin je rekao da je njegovo dijete bilo žrtva administracije Kantona Sarajevo koji nije želio platiti liječenje u Beogradu i centralnih tijela vlasti koje se ne mogu usuglasiti o donošenju zakona o matičnom broju.

Berina je rođena 17. marta ove godine, te je nakon neuspjele operacije u Sarajevu upućena u Beograd. Međutim, na granici su nastupili novi problemi jer beba, iako je bila hitan slučaj, nije mogla dobiti matični broj a time i pasoš i zdravstvenu knjižicu. Na granici su satima čekali u vozilu Hitne pomoći, u kojem je beba bila priključena na aparate, jer ih policija bez dokumentacije nije puštala u Srbiju.

No, kada su se ipak uspjeli riješiti problemi na granici, a dijete prebačeno u bolnicu u Beogradu, Kanton Sarajevo nije želio uplatiti 100.000 dinara (879 eura) za operativni zahvat, prenijela je zagrebačka Hina.

“U zakonu lijepo piše da ukoliko operaciju nije moguće obaviti u BiH, a dijete ima zdravstveno osiguranje, operacija se obavlja u nekoj drugoj državi. Mi smo dobili odbijenicu. U Kantonu su nam rekli kako oni nisu u mogućnosti platiti liječenje”, rekao je otac Edin Hamidović.

Dodao je da je nakon toga Berina dobila sepsu, a preminula je 13. juna.

‘Generalna proba’

“JMB je samo generalna proba za ucjenu koju SNSD i SDS spremaju na pitanju Izbornog zakona. Ustavni sud je stavio van snage i dijelove Izbornog zakona koji se odnose na dvojna imena gradova u RS-u i nema sumnje da će SDS i SNSD kao i na pitanju matičnog broja početi da ucjenjuju. Tada će ove dvije partije tražiti da se ukine Glavni centar za brojanje u CIK-u s ciljem provođenja manipulacija unutar opštinskih izbornih komisija, kao i zatvaranje izbornih listi s ciljem onemogućavanja zajedničke liste probosanskih političkih subjekata na idućim izborima”, rekao je Suljagić.

“Međutim, treba biti spreman na dug politički proces koji bi na kraju mogao završiti provođenjem odluke Ustavnog suda BiH od strane Visokog predstavnika. Ne želim ni da pomislim da bi neka od partija iz FBiH mogla pristati na zahtjeve SNSD-a i SDS-a jer bi onda ponijela odgovornost za vjerovatno neodržavanje izbora 2014. i početak definitivne podjele zemlje putem ucjena u Parlamentu BiH”, zaključuje Suljagić, prenosi Fena.

“Mislim da ugledu BiH najviše šteti to što je jedina zemlja na svijetu u kojoj manje od jedne četvrtine poslanika u državnom parlamentu može blokirati demokratsku volju skoro pa dvotrećinske većine građana. Normalno je da su građani frustrirani takvim stanjem i ta frustracija je izašla na površinu nakon što je demokratska manjina po ko zna koji put u zadnjih 17 i po godina odlučila da nam svima isporuči ultimatum u vidu igre sa sudbinom potpuno nevinog djeteta. To su činjenice”, rekao je on.

Nedonošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju izazvao je val protesta u Sarajevu i nekim drugim gradovima u BiH, nakon što druga teško bolesna tromjesečna djevojčica Belmina Ibišević zbog neposjedovanja pasoša nije mogla otići na liječenje u Njemačku.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: