BERBIĆ: IZJEDNAČAVANJE TOPLOG OBROKA I REGRESA U KONCERNU ELEKTROPRIVREDE I RUDNIKA

Predsjednik Sindikata rudara Bosne i Hercegovine Fikret Berbić izjavio je novinarima u Sarajevu da su privedene kraju aktivnosti čiji ishod treba da bude da zaposlenici u rudnicima u Federaciji BiH, udruženi u zajednički koncern s Elektroprivredom, od 1. januara ove godine  imaju jednake naknade za topli obrok i regres za godišnji odmor kao uposlenici Elektroprivrede.

To bi značilo 15 KM toplog obroka i 907 KM regresa.

Berbić je dodao da će se sindikat zalagati i za približavanje plaća u koncernu.

On je to izjavio na pres-konferenciji danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu nakon sastanka koji su federalni premijer Nermin Nikšić te ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj održali s direktorima Elektroprivrede BiH, sedam rudnika koji su u sastavu koncerna, kao i s predstavnicima sindikata rudara.

Cilj je bio pregled poslovanja rudnika unutar koncerna.

Ministar Trhulj je rekao da su svi učesnici sastanka zadovoljni i da se očekuje da će rudnici početi pozitivno poslovanje 2014. godine, kada će se pokazati pravi efekti njihovog udruživanja u koncern, kao i efekti primjene federalnog zakona o njihovoj finansijskoj konsolidaciji.

Gubici rudnika smanjeni su sa 60 miliona KM na 40 miliona i očekuje se dalje smanjenje. Elektroprivreda BiH će morati pratiti realizaciju i na vrijeme se očitovati, ako treba i smjenjivati upravne strukture ako se ispostavi da ne mogu doprinijeti cilju da rudnici 2014. posluju pozitivno, rekao je ministar.

Ima mogućnosti i opredjeljenja da svi rudnici krajem 2014. zabilježe pozitivno poslovanje i da novac po osnovu racionalizacije poslovanja bude upotrijebljen za bolja primanja i jači socijalni status zaposlenika u rudnicima, rekao je nakon toga direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica.

Dosad je investirano 45 miliona KM, a trenutno je u proceduri oko 60 miliona KM za opremu i modernizaciju rudnika, dodao je.

I on je saopćio da su zvaničnici Federalne vlade obaviješteni na današnjem sastanku da su u koncernu na tragu dogovora o izjednačavanju visine toplog obroka i regresa.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: