BBI banka obezbjedila više od milion KM za stipendiranje djece bez roditelja

Bosna Bank International (BBI) iz sredstava Fonda Sheikh Saleh Kamel i za 2015./2016. školsku/akademsku godinu osigurala je sredstva za stipendiranje 500 učenika i studenata, državljana BiH, na školskim i visokoškolskim ustanovama na teritoriji cijele BiH.

Iz Fonda Sheikh Saleh Kamel, koji je osnovan na inicijativu BBI-a i filantropa Sheikha Saleha Abdullaha Kamela, osnivača i predsjedavajućeg Al-Baraka finansijske i poslovne grupacije, za 500 stipendista osigurana su sredstva u iznosu 600.000 američkih dolara (1.050.786.KM) za ovu školsku/akademsku godinu.

Stipendije su namijenjene djeci bez jednog ili oba roditelja, na teritoriji cijele BiH, ocjenjujući uspjeh, te uzimajući u obzir, između ostalog, ukupne prihode i socijalni status domaćinstva.

Iz Fonda Sheikh Saleh Kamel već petu godinu zaredom za 500 stipendista isplaćuje se 600.000 američkih dolara godišnje, odnosno mjesečni iznosu od 100 američkih dolara u protuvrijednosti KM.  Kao društveno odgovorna banka BBI od svog osnivanja na različite načine promovira obrazovanje i pomaže učenicima, studentima i postdiplomcima dajući im stipendije i pozajmice, i to u kontinuitetu prethodnih 13 godina.

Kako bi učenici i studenti iz cijele BiH bili ravnopravno zastupljeni podjela stipendija bit će organizirana u pet regija po 100 stipendija.

Konkurs za dodjelu prvih sto stipendija za region “1” –  region sjeverne BiH otvoren je do 20. aprila ove godine. Region „1“ obuhvaća teritoriju Tuzlanskog i Posavskog kantona i općine: Derventa, Bosanski Brod, Doboj i Doboj Istok, Modriča, Šamac, Petrovo, Lopare, Bijeljina, Ugljevik, Zvornik, Šekovići, Vlasenica, Bratunac, Milići i Srebrenica te Distrikt Brčko.

Kandidati zainteresirani za učešće na konkursu trebaju dostaviti konkursnoj Komisiji sa naznakom “Konkurs za stipendije iz Fonda Sheikh Saleh Kamel – Region 1 – sjeverna BiH” lično predajom u prostorijama filijala/poslovnica BBI u Tuzli, Brčkom, Gradačcu, Gračanici, Srebreniku, Kalesiji, Bratuncu ili Živinicama zahtjev i potrebne dokumente.

Konkurs za prijavu za stipendije objavljen je na stranici BBI banke i u dnevnim novinama, a odluku o tome ko će dobiti stipendiju donijet će Komisija sačinjena od predstavnika BBI-a, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Islamske zajednice BiH, te Asocijacije Fatma.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: