Banke u maju blokirale 62.589 računa bh. firmi

Centralna_Banka_BIH2Banke u Bosni i Hercegovini su u maju blokirale 62.589 računa poslovnih subjekata, od kojih 38.201 firma ima blokiran bar jedan račun kod banke.

Trend povećanja broja “blokiranih” firmi se nastavlja iz mjeseca u mjesec, a prvi izvještaj je Centralna banka BiH objavila u novembru prošle godine kada je bilo 58.038 blokiranih računa. U aprilu je ta brojka iznosila 62.140.


Na 2.491 stranici majskog izvještaja koji je objavila Centralna banka BiH su privredni subjekti od malih prodavnica i uslužnih radnji, udruženja, sportskih klubova, apoteka, stomatoloških ordinacija, advokata, autoprijevoznika i taksista do tzv. srednjih i velikih poduzeća.

Podatke o blokadi računa dostavile su banke, kojih u RS-u ima deset, a u FBiH 18.

Iako samo podaci o nazivu firme i banci kod koje je račun blokiran ne omogućavaju detaljniju analizu strukture blokiranih preduzeća, ekonomski stručnjaci navode nekoliko razloga za blokadu.

Ocjenjuju da stalni rast broja blokiranih računa pravnih osoba ukazuje na nelikvidnost i nesolventnost koja narušava finansijske tokove, uzrokuje pad proizvodnje, potrošnje i zapošljavanja.

Blokirani poslovni subjekt ne može obavljati svoju redovnu poslovnu aktivnost a to znači niti servisirati svoje obaveze prema bankama niti realizirati kreditne zahtjeve upućene bankama.

Stalni rast učešća loših kredita (NPL) u kreditnom portfoliju koje plasiraju komercijalne banke, zatim sve veći broj neplaćenih poreznih obveza za koje nadležne institucije stavljaju blokadu te instrumenti prinudne naplate i izvršenje sudskih rješenja su, po ocjeni ekonomskih stručnjaka, glavni razlozi rastućeg broja nelekividnih i nesolventnih firmi čiji bankarskih računi bivaju blokirani.

 

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: