Balkan privlači svjetske TV-kuće

Al Jazeera, Chellomedia i Dogan su neke od velikih medijskih kompanija koje su proteklih mjeseci „ušle“ na Balkan. Da li im je Balkan interesantan kao tržište ili kao izvorište vijesti jer se radi o “trusnom području”?

Velike svjetske korporacije ulaze na televizijsko tržište BiH i regije. Nakon Al Jazeere Balkans koja u novembru počinje s emitiranjem programa iz Sarajeva, stigli su i američka Chellomedia, koja je preuzela 40 posto udijela na sarajevskoj OBN televiziji, a TV1 objavila je strateško partnerstvo s Dogan grupom. Istovremeno, televizija Pink o dokapitalizaciji pregovara s Mid Europa Partners, piše DW.

Vlasnici privatnih televizijskih kompanija u BiH interes velikih svjetskih kompanija predstavljaju kao vrhunac vlastitog uspjeha.

Oduševljeni smo što smo ušli u partnerstvo s Chellomediom, koji već ima značajne TV operacije u regiji i posvećen je građenju uspješnih i popularnih TV kanala“, izjavio je za Deutsche Welle, vlasnik sarajevskog OBN-a Ivan Ćaleta.

I Pink media grupa Željka Mitrovića, u čijem je vlasništvu i Pink BiH, potvrdila je kako pregovara o dokapitalizaciji u iznosu od 150 miliona eura s velikim evropskim investicijskim fondom Mid Europa Partnersom. Ni Sanjin Bećiragić, urednik programa TV 1 ne krije oduševljenje ove sarajevske televizije strateškim partnerstvom sa svjetski poznatom kompanijom Dogan.

Strateško partnerstvo donijelo nam je ekskluzivna prava, a namjeravamo i širenje na regiju bivše Jugoslavije. U sljedećoj fazi TV1 napravit će i saradnju sa njihovom stanicom CNN Turk koja će se ogledati u tehničkoj, novinarskoj i svakoj drugoj razmjeni iskustava s jednom od najuglednijih svjetskih stanica“, kaže Bećiragić.

Zakonska ograničenja

No, ulazak stranih kompanija na medijsko tržište BiH nije bez zapreka. Žele li preuzeti udio veći od 5 posto u bh. medijima, inozemne korporacije  morat će ishoditi saglasnost bh. regulatora za elektronske medije, s tim da im je vlasnički udio također limitiran zakonom, pojašnjava pomoćnica direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Helena Mandić.

Zakon ograničava udio u vlasnistvu stranih fizičkih i pravnih osoba na 49%, u elektronskim medijima u BiH, osim u slučajevima kada se za eventualne veće udjele dobije posebna saglanost nadleznog entitetskog tijela.

Dakle, rupa u zakonu za većinsko preuzimanje bh. televizijskih stanica, ipak postoji. No, više od toga javnost interesira čime to relativno malo marketinško tržište Bosne i Hercegovine i regije privlači velike svijetske medijske igrače.

Balkan kao izvorište vijesti

Komunikolog doc dr Enes Osmančević kaže kako BiH i Balkan sadrže elemente drame, nasilja, pa i potencijalnih ratova, odnosno elemente vijesti.

To je, po njegovom mišljenju, glavni razlog dolaska svjetskih televizija u BiH i regiju.

Balkan njih više interesira kao izvorište atraktivnih vijesti, a manje kao atraktivno marketinško tržište“.

S dolaskom svjetskih televizijskih kuća gledatelji u BiH i regiji dobit će globalnu refleksiju lokalnih zbivanja, te čuti i vidjeti drugačiju interperetaciju događaja u BiH i okruženju, kaže Osmančević.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: