Bajram šerif mubarek olsun!

Muslimani širom svijeta danas su dočekali jedan od svoja dva najveća blagdana Kurban-bajram. Sama simbolika Bajrama temelji se na žrtvi i bogobojaznosti. Kurban-bajram blagdan je žrtvovanja svega prolaznog, materijalnog, lošeg, beskorisnog, zarad približavanja Allahu, dž. š.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH, bajram-namaz je klanjan u 7.13 sati, 45 minuta nakon izlaska sunca, a centralna bajramska svečanost održana je u Sarajevu, u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Kurban-bajram  se još i hadžijski, jer se u Meki obavlja hodočašće, a hadž je jedna od pet osnovnih dužnosti koje muslimani trebaju obaviti barem jednom tokom života ako im to finansijske mogućnosti dozvoljavaju. Nakon klanjanja bajram-namaza, jedna od najbitnijih odlika blagdana su pripreme za prinošenje žrtve, kurbana, kao važnog vjerskog čina koji u sebi nosi brojne poruke.

Jedna od svrha kurbana jeste takvaluk – bogobojaznost. Klanje kurbana, također, ima izrazitu socijalnu dimenziju jer kurbansko meso se ne može prodati – jedna trećina se dijeli rodbini, druga prijateljima i siromašnima, a jedan dio mesa zadržava se za potrebe svoje porodice.

Radio Feral  svim muslimanima u dane Kurban-bajrama želi mnogo zdravlja, sreće i radosti – BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: