DANAS PRVI DAN RAMAZANSKOG BAJRAMA

foto: Source.baMuslimani u BiH i širom svijeta obilježavaju danas Ramazanskibajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika kojim se obilježava kraj jednomjesečnog posta.

Centralnu bajramsku svečanost u BiH u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu predvodio je poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.
Cerić je u bajramskoj hutbi pozvao vjernike na solidarnost, ističući da je veliki broj ljudi suočen sa bijedom i siromaštvom.

“Pozivam sve imućne i savjesne ljude da se udružimo u sveobuhvatnu akciju iskorjenjivanja gladi i siromaštva u našoj zajednici i našem društvu”, rekao je Cerić.

Ističući da drugog puta nema, reis je dodao da svaki musliman Bošnjak treba da bude odgovoran za drugog muslimana Bošnjaka u radosti i žalosti, u zdravlju i bolesti, u imetku i neimaštini.

“Samo na taj način možemo reći da smo braća u vjeri, da su nam bajrami svima radosni i da su šehidi bosanski s nama zadovoljni”, dodao je Cerić.

Bajram namaz u u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu klanjao je i  ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu, koji od jučer boravi u našoj zemlji.

Centralna bajramska svečanost za područje Muftiluka tuzlanskog održana je u Prinčevoj džamiji u Tuzli. Bajram namaz je predvodio muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović.  Bajram namaz na području tuzlanskog muftiluka klanjan je u preko 300 džemata.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: