AZIL U ŠVEDSKOJ ZATRAŽILO DESETAK DRŽAVLJANA BIH

Švedska je za sada prva i jedina   zemlja u kojoj su nakon 15. decembra prošle godine, kada je naša zemlja stavljenja na bijelu šengen listu, državljani BiH zatražili azil.

Minoran broj

Kako saznaje „Avaz“ od izvora bliskog Vijeću ministara BiH, desetak osoba s bh. pasošima, nakon što su nam ukinite vize za putovanje zemljama šengen zone, zatražilo je od švedskih vlasti mogućnost stalnog boravka u ovoj zemlji. Još nema informacija kako su ovi zahtjevi završili. No, naš sagovornik tvrdi da je ovo minoran broj u odnosu na očekivanja i prognoze koje su dolazile iz EU. Iako je tamošnja javnost strahovala od navale državljana BiH da pređu granicu i pokušaju se udomiti u nekoj od evropskih zemalja, to se nije dogodilo.

– Veoma smo zadovoljni dosadašnjom situacijom. Državljani BiH ponašaju se izuzetno disciplinirano. Osim slučajeva desetak osoba, koje su se prema informacijama našeg konzulata u Švedskoj pojavile sa zahtjevom za azil, nema navale naših građana u zemlje EU – rečeno nam je.

Informacije s terena govore da su graničari na mađarskoj i slovenskoj granici izuzetno susretljivi i ljubazni prema stanovnicima koji iz BiH putuju u zemlje EU, te da se odluka o viznoj liberalizaciji „normalno provodi“.

Loše vrijeme

– Građani naše zemlje odlazili su za Božić i Novu godinu kod rodbine i na turističko putovanje i uredno su se vraćali nazad. Iako mnogi smatraju da je loše vrijeme razlog zbog toga što građani BiH ne putuju nakon ukidanja viza, ne očekujemo ni da će u toplijim danima biti razloga za zabrinutost – kažu u Ministarstvu sigurnosti BiH.

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: