Autoškole od Nove godine neće same određivati cijenu obuke

Pri kraju je izrada pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozače, a njegovim stupanjem na snagu dodatno će biti unaprijeđena ova oblast, smatraju u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

Pomoćnik ministra Zoran Andrić podsjeća da trenutno cjenovnik utvrđuju autoškole, a ovjerava ga Ministarstvo za obrazovanje.

– Stupanjem na snagu pravilnika bit će uspostavljen osnov za utvrđivanje minimalne vrijednosti nastavnog časa za oblast osposobljavanja kandidata za vozače – kazao je Andrić.

Dodao je da će autoškola moći utvrđivati cijene koje ne mogu biti niže od propisanih minimalnih vrijednosti, a kako napominje, radi zaštite procesa osposobljavanja kandidata i poboljšavanja procesa obuke.

– Nacrt pravilnika prošao je javnu raspravu. Prijedlog će biti dostavljen nadležnim ministarstvima entiteta, kantona i Vladi Brčko Distrikta, koje će dati mišljenje. Očekujemo da se do kraja godine okonča procedura izrade i da se pravilnik uputi na objavu u “Službeni glasnik BiH” – kaže Andrić.

Prema riječima instruktorice vožnje Nermine Ajnadžić, takav zakon treba uvesti kako bi cijena časova bila jednoobrazna.

– To bi utjecalo na kvalitetniju obuku, a samim time i na sigurnost saobraćaja. Tamo gdje su cijene jeftinije, i obuka je slabija – poručuje Ajnadžić.

Avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: