Automobili čekaju reciklažu, ali nema novca

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO BiH) i dalje ne zna šta da radi sa više od 1.200 vozila koja već godinama propadaju u skladištima ove institucije.

Naime, veliki broj automobila koji su oduzeti tokom prethodnih godina zbog carinskih prekršaja, ne može biti ocarinjen i zvanično uvezen u BiH, jer ne zadovoljavaju Euro 3 standard niti se mogu izvesti iz BiH, jer praktično nikada nisu ni postali roba naše zemlje.

“Nekoliko puta smo o tom problemu informisali Savjet ministara BiH i Upravni odbor UIO, međutim, ta vozila još stoje u skladištima i iz dana u dan sve više propadaju
“, potvrdio je Ratko Kovačević, portparol UIO.

On naglašava da je prije bilo prijedloga da ta vozila budu uništena, ali da se dalje od toga nije otišlo. Takođe, naglašava da vozila stoje na otvorenom i da je već nekoliko puta bilo krađa dijelova i provala u prostore u kojima su smještena.

Nezvanično saznajemo da će vozila ipak morati da budu uništena, za šta je potrebno više od milion KM, a sve troškove snosiće država BiH i pored štete koja joj je nanesena nelegalnim uvozom tih istih vozila.

U BiH ne postoji nijedan privredni subjekat koji se bavi reciklažom vozila, tako da će najvjerovatnije morati da bude raspisan međunarodni javni poziv

Takođe, jedan od velikih problema je taj što u BiH ne postoji nijedan privredni subjekat koji se bavi reciklažom vozila, tako da će najvjerovatnije morati da bude raspisan međunarodni javni poziv kojim će se tražiti zainteresovani za uništavenje.

“Pitanje je i ko će donijeti odluku za tako nešto. Ko će to platiti i odakle novac za to. To je vrlo složen proces. U automobilima ima mnogo materijala koji se moraju uništavati na poseban način, kao što su akumulatori i slično. Zaista ne znam na koji način će to biti riješeno”, kazao je Kovačević.

Prema cjenovnicima pojedinih zemalja EU koje imaju kapacitete za reciklažu vozila za uništavanje, odnosno recikliranje jednog vozila plaća se od 400 do 600 evra, zavisno od kilaže vozila.

Sudeći po ovome, za uništavanje više od 1.200 vozila oduzetih pravosnažnim sudskim presudama, država BiH moraće izdvojiti više od milion KM, s tim da se pojavi neko ko je zainteresovan za preuzimanje i uništavanje tolikog broja vozila.

Stanko Ivaštanin, rukovodilac Odbora za reciklažu pri Privrednoj komori RS, potvrdio je da niko u BiH nije specijalizovan za reciklažu kompletnog vozila, te da se do sada uglavnom recikliralo, odnosno topljena je samo školjka automobila i to u Željezari u Zenici, pišu Nezavisne novine.

“Tu može biti problema i ugrožavanja životne sredine. Lako je reciklirati željezo, odnosno školjku, međutim, šta sa plastikom i još nekim materijalima koji su vrlo opasni, a od kojih je automobil sastavljen“, kazao je Ivaštanin i dodao da ne vidi potencijalno rješenje za automobile koji se nalaze u skladištima UIO.

 

(Mojevijesti.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: