AUTOCESTE FBiH – NA KORIDORU Vc ANGAŽIRANO 5.000 DOMAĆIH RADNIKA IZ 90 KOMPANIJA

Ukupno 102 kilometra, odnosno 35 posto cjelokupnog koridora 5-C u Federaciji BiH bit će završeni i pušteni u promet ove godine – izjavio je danas direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić na godišnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Kazao je da je u prošloj godini JP Autoceste FBiH zabilježio 472 miliona investicija te najavio ovogodišnji investicioni ciklus od 567 miliona maraka.

– Iznimno sam ponosan što smo obezbijedili posao za oko 5.000 radnika iz 90 domaćih kompanija i tako pokrenuli bh. privredu – istakao je Karić.

Po njegovim riječima, trenutno je na koridoru 5-C osam aktivnih gradilišta i to dionice: Vlakovo -Tarčin, Zvirovići – Kravice, Svilaj – Odžak, Bilješevo – Drivuša i LOT 3 A dio Sarajevske zaobilaznice.

Karić je naglasio da intenzivna izgradnja koridora 5-C značajno utječe na bruto društveni proizvod u Federaciji BiH, a time i na rast zaposlenosti, ekspanziju građevinskog sektora, te veću proizvodnju i prodaju potrebnog građevinskog materijala. Također je istakao da je u posljednje tri godine investirano četiri puta više sredstava nego u prethodnih 11 godina.

U prošloj godini okončana su tri ugovora: Bijača – Kravice i međunarodni GP Bijača, Kakanj -Bilješevo i tunel 1. mart.

– Ukupno ugovorena vrijednost radova svih dionica u izgradnji iznosi 1,2 milijarde KM. Prosječna cijena po kilometru je 20 miliona KM, s tim što  u ukupnu sumu ulazi i izgradnja dvaju graničnih prijelaza, desetine lokalnih i regionalnih cesta, te drugi infrastrukturni projekti poput izgradnje vodovodne mreže kod Ljubuškog – dodao je Karić.

Govoreći o izvorima sredstava Karić je rekao da su osigurana finansijska sredstava za izgradnju koridora 5-C dogovorena 2008. godine iznosila 255 miliona eura. Nova uprava je u proteklom periodu osigurala novih 508 miliona eura, od čega 120 miliona vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH od čega će se u 2014. realizirati 222 miliona eura.

Iz vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH finansira izgradnju dionice Butile – Vlakovo. Za godinu dana su Autoceste FBiH završile postupak eksproprijacije i potpisali ugovor za izgradnju s domaćim kompanijama. Završetak dionice predviđen je do sredine ove godine čime će se autocestom spojiti Tarčin sa Zenicom.

– Sve aktivnosti koje poduzmemo u 2014. usmjerene su ka što bržoj realizaciji najvažnijeg državnog projekta, to su investicije za budućnost, a ne za kratkoročne rezultate – istakao je Karić, najavivši novi investicioni ciklus, izgradnju novih 80 kilometara autoceste na dionicama Počitelj – Zvirovići, Drivuša – Donja Gračanica, Žepče – Doboj-Jug i Tarčin – Konjic.

Također je naglasio da će najveći izazovi biti izgradnja autoceste povezivanjem bh. privrednih centara Mostar, Sarajevo, Tuzla, Bihać.

Karić je dodao da i u 2014. godini, JP Autoceste FBiH nastavlja društveno odgovorno djelovati putem projekata stipendiranja najnadarenijih studenata, saradnju s lokalnim zajednicama kroz izgradnju i sanaciju lokalnih i regionalnih cesta, izgradnju međunarodnog GP Svilaj itd.

Mjesečnim informiranjem uz obilaske gradilišta široj javnosti bit će na raspolaganju sve relevantne informacije o poslovanju ovog javnog preduzeća.

– Koridor 5-C pripada svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine i mi ostajemo vjerni misiji njegove gradnje u što je kraćem mogućem roku, slijedeći principe kvalitetnog, transparentnog i savremenog poslovanja – poručio je Karić.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: