Američki helikopteri sletjeli u našu zemlju, sprema se vojna vježba sa Oružanim snagama BiH

Prvi američki vojnih helikopteri koji će s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine učestvovati u bilateralnoj vježbi “Brzi odgovor 21” sletjeli su danas na aerodrom Dubrave kod Tuzle.Radi se o prethodnici od prva dva helikoptera UH-60 iz sastava Brigade borbene avijacije 1. pješačke divizije Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država, inače stacioniranim u Poznanju u Poljskoj. Na Dubravama su ih dočekali pripadnici 5. pješačke brigade OS BiH i osoblje Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Helikopteri UH-60 Black Hawk su opće namjene i prije svega se koriste za prevoz vojnika i opreme. U narednim danima planiran je dolazak preostalih američkih helikoptera iz sastava ove zrakoplovne jedinice, koji će s Oružanim snagama BiH učestvovati u vježbi.

Prije početka vježbe očekuje se i povećan broj helikopterskih letova u cilju upoznavanja s konfiguracijom terena u Bosni i Hercegovini.

Vježba “Brzi odgovor 21” zajednički je vježbovni događaj OS BiH i SAD-a, a realizirat će se od 17. maja do 2. jula 2021. godine na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč te na lokaciji kasarne i aerordoma “Dubrave” kod Tuzle. Posebna pažnja posvetit će se poštivanju epidemioloških mjera zaštite učesnika vježbe od pandemije Covid-19.

Podsjetimo, konvoj vojnih vozila iz sastava 21. zapovjedništva za podršku američkih oružanih snaga u Evropi ušao je BiH 21. aprila na graničnom prijelazu Gradiška. Riječ je o prvom konvoju vojnih vozila Oružanih snaga SAD-a koji je s ciljem prebacivanja ljudstva i opreme za potrebe bilateralne vježbe “Brzi odgovor 21” ušao na teritorij Bosne i Hercegovine.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: