Ako vam je skupa struja u EP, kupite je od druge firme

Nakon odluke Uprave “Elektroprivrede BiH” da zatraži poskupljenje električne energije za domaćinstva za 4,33 posto, od 1. januara stupila je na snagu odlukao liberalizacija bh. tržišta, koja građanima BiH omogućava da biraju od koga će kupovati struju i po kojim cijenama.

Upravo bi ova ponuda za bh. građane mogla predstavljati izlaz, jer bi zbog konkurencije na tržištu električne energije neke kompanije mogle struju nuditi po povoljnijim cijenama nego državne firme.

Kako saznaje Avaz, već su neki građani promijenili snabdjevača, ali stručnjaci smatraju da će potrajati dok cijenu počnu diktirati tržišni uvjeti. Prema podacima Regulatorne agencije za energiju u FBiH(FERK), čak 24 kompanije u BiH imaju dozvolu za snabdijevanje kupaca strujom. Đulizara Hadžimustafić, predsjednica FERK-a, pojasnila je za “Avaz” da otvaranjem tržišta električne energije u cijeloj BiH sada svaki kupac ima pravo promijeniti snabdjevača, ali da fizički priključak ne mora mijenjati.

– Bh-a domaćinstva sada mogu mijenjati snabdjevača koliko god puta hoće. Za to nema nikakve zakonske prepreke, niti im se to može zabraniti. Promjena je besplatna, ne plaća se nikakva naknada i može trajati najduže 21 dan – pojasnila je Hadžimustafić.

Prema njenim riječima, kompanije koje su dobile dozvolu za snabdijevanje kupaca strujom, već su se raspitivale za kategorije domaćinstava.

– No, pitanje je hoće li se sve truditi prema bh. domaćinstvima, s obzirom na to da ne mogu ponuditi nižu cijenu struje, jer cijena je mnogo niža nego na tržištu. Ali, konkurencija će diktirati cijene. Nudit će svoje cijene, a na građanima je da odaberu koga žele – kaže ona.

– Ako kupac odluči promijeniti snabdjevača, najprije se mora obratiti izabranom opskrbljivaču“, koji će onda stupiti u daljnje aktivnosti.

– Morat će se napraviti ugovor sa snabdjevačima koji će regulirati plaćanje mrežarine. No, kupac ostaje na istoj distributivnoj mreži, s tim da će imati novi račun – kaže Hadžimustafić.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.