Ako krenete prema moru, idite u rano jutro, pazite što nosite…

Zbog visokih temperatura izdano je narančasto upozorenje za područje cijele BiH. Nalazimo se u još jednom toplinskom valu, a temperature će za vikend na jugu dosezati 38 stepeni, piše Večernji list BiH.

Bez sendviča i alkohola

Visoke temperature, ali i činjenica da smo u špici godišnjih odmora razlog su što će se mnogi odlučiti krenuti prema moru. Od otvaranja nove ceste Neum – Stolac veliki broj građana upravo tim pravcem odlazi na jednodnevne izlete u jedini bh. grad na moru.

Dobra vijest je što su u petak ujutro helikopterske posade OS BiH, u suradnji s predstavnicima lokalne vlasti, izvršile izviđanje ugroženog područja u općini Neum, na kojem je od 2. avgusta bjesnio požar velikih razmjera, te konstatirale da su požari stavljeni pod kontrolu i da prestaje potreba za daljnjim angažmanom resursa OS BiH.

Općinski načelnik Dragan Jurković je na prijedlog Općinskog stožera civilne zaštite donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području općine Neum.

Situacija na terenu proteklih je dana bila zaista teška i iscrpljujuća. Neumskim vatrogascima u pomoć su pritekli mještani, ali i vatrogasci iz susjednih općina i gradova. S obzirom na veliku površinu koju je zahvatio požar, nepristupačnost terena i nemogućnost gašenja svih opožarenih dijelova sa zemlje, u pomoć su stigli i helikopteri OS BiH. Na sreću, opasnosti za obalno područje, koje je puno turista, nije bilo.

U Neumu je posljednjih tjedana kao u košnici. Plaže su prepune turista, a traži se i mjesto više. Posjetitelji uživaju u sunčanju i kupanju, a i vrijeme im pogoduje. Iako u Neumu uživaju i strani gosti, uvjerljivo ipak prednjače domaći turisti iz cijele BiH.

Ako se kojim slučajem odlučite rashladiti na hrvatskoj obali, dobro pripazite što nosite sa sobom kako biste izbjegli neugodnosti, odnosno kako ne biste platili kaznu.

Naime, potpuno je preko granice zabranjeno prenositi meso i mesne proizvode, mlijeko i mliječne proizvode (sirovo meso, paštete, salame, vrhnje, sir, maslac…). Dječju hranu, mlijeko u prahu i druge proizvode, poput meda i jaja, moguće je prenijeti u količini do po 2 kg. Većinu povrća, voća i bilja dopušteno je prenositi, ali uz obvezno podnošenje fitosanitarnog certifikata koji je izdalo nadležno tijelo zemlje podrijetla.

Kada putujete u Hrvatsku iz trećih zemalja, u osobnoj prtljazi možete prenijeti 40 cigareta (dvije kutije), jednu litru pića koja sadrži više od 22% alkohola, dvije litre pića koje sadrže ispod 22% alkohola, 4 litre vina i 16 piva. Dakle, krenite bez sendviča i piva u prtljazi jer bi vas to moglo skupo koštati.

I smještaj u Hrvatskoj, ako ga uopće u ovom trenutku možete pronaći, mogao bi vas koštati vrtoglavo.

Prema onome što je dostupno na stranici booking.com, ako bismo sljedećega tjedna željeli unajmiti, primjerice, bilo gdje u Dalmaciji privatni smještaj, šest noćenja za dvije osobe rijetko gdje može se naći za manje od 520 KM. I to, uglavnom je riječ o apartmanima koji su udaljeni od mora i nemaju bazen.

Iako dijele isto more i vrlo sličan izgled obale, ljetovanje u Crnoj Gori mnogo je jeftinije nego u RH.

Cijena noćenja u hotelu s doručkom, ovisno o kategoriji, u ljetnoj sezoni kreće se već od 20 eura u Baru i Ulcinju, 22 eura u Herceg Novom, 30 eura u Tivtu i Budvi do 50 eura u Kotoru. Sedam dana odmora u Crnoj Gori, odnosno 6 noćenja za dvije osobe u privatnom smještaju možete pronaći već od 390 KM do 912 KM.

Alternativni prijelazi

Bilo da krenete na jednodnevni izlet ili pak na više dana, budite oprezni kako se odmor ne bi pretvorio u noćnu moru. – Zbog visokih dnevnih temperatura preporučujemo putovanje u ranim jutarnjim ili večernjim satima, a ako se ipak putuje tijekom dana, savjetujemo češće stanke. Prije polaska na putovanje savjetujemo i provjeru potrebne dokumentacije za osobe i vozilo te provjeru stanja na cestama i graničnim prijelazima – savjet je koji redovito stiže iz BiHAMK-a.

Ono što je općenito preporuka za sve, ne samo za kritične skupine (djecu, trudnice, starije osobe i kronične bolesnike), jest da se ne izlažu suncu i izbjegavaju izlazak u razdoblju od 10 do 17 sati.

Uz liječnike, koji stalno pozivaju na oprez uslijed visokih temperatura, iz Granične policije upozoravaju na moguće gužve na graničnim prijelazima sa susjednim državama.

Kako bi se izbjegle gužve i zadržavanja na samom jugu zemlje te preopterećenost određenih graničnih prijelaza u ljetnoj sezoni, preporučuje se korištenje GP-a Bijača – Nova Sela koji se nalazi na autocesti, ali i Zvirići – Prud, Crveni Grm – Mali Prolog, Orahovlje – Orah, Ivanica – Brgat, Gorica – Vinjani Donji i Osoje – Vinjani Gornji.

U slučaju da “zaglavite” u prometu, za što uvijek postoji mogućnost, važno je da imate dovoljne količine hrane i vode, posebice ako putujete s djecom. To su samo neki od savjeta za što lakše i opuštenije putovanje na more, koristite ih kako vam ljeto, osim po visokim temperaturama, ne bi ostalo u pamćenju i po problemima na granici ili pak u prometu. Za kraj spomenimo kako federalni inspektori za sigurnost plovidbe od 5. do 22. avgusta u Neumskom zaljevu vrše kontrolu plovidbe. Težište kontrole je na posjedovanju potvrde za upravljanje čamcima i vodenim skuterima te utvrđivanju osposobljenosti za plovidbu čamcima, brodicama i drugim plovilima, a kazne su od 100 KM do 50.000 KM.

(Večernji.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.