Ako građevinski divovi dobiju koncesiju za gradnju: Autoputem 5C za dva sata do mora!

Najava da bi konzorcij sastavljen od dvije vodeće građevinske kompanije u svijetu, američkog “Bechtela” i turske “Enke”, sa bh. vlastima mogao dogovoriti koncesiju za gradnju pojedinih dionica koridora 5C, prilika je koju ne bi trebalo propustiti, smatraju bh. građevinski stručnjaci.

Preuzeti znanje

Ekipa “Avaza” obišla je jučer dionicu puta prema Tarčinu, na kojem je planirana gradnja koridora južno od Sarajeva, prema Mostaru, a za koju su navodno zainteresirani ovi građevinski divovi. Kako su nam kazali mještani, već sada skoro svaki dan stručnjaci “nešto mjere”.

– Znamo da dionica počinje ovdje u Tarčinu. Tu će kroz brda ići tunel. Vjerujem da bi promet itekako bio ubrzan. Eto nas za dva sata na more. Ovako je sve sporo. Na hiljade krivina – kaže nam jedan od mještana.

Dolazak najvećih svjetskih kompanija u BiH ubrzao bi gradnju koridora, smatra Ešref  Gačanin, direktor IPSA instituta Sarajevo.

– Njihov dolazak izuzetno je važan. Prvo što će naše firme raditi s njima, a drugo što će preuzeti znanje od njih. Iskustvo koje “Bechtel” i “Enka” imaju vrlo je značajno – kaže Gačanin.

Prema njegovim riječima, radi se o konzorciju koji već ima jasan koncept gradnje u cijelom svijetu, a tiče se i načina finansiranja.

– Oni su započeli gradnju autoceste u Hrvatskoj, znamo šta su uradili u Evropi, SAD-u,  Saudijskoj Arabiji, Albaniji, Kosovu. To je tim koji sigurno može pomoći da ubrzamo gradnju – smatra Gačanin.

On je ustvrdio da BiH ovu ponudu treba iskoristiti na optimalan način, u interesu naših izvodača radova.

– Država treba prihvatiti koncesiju, ali da koncesija bude na obostrano zadovoljstvo. Ne treba se BiH bojati takvog aranžmana. Ne treba zanemariti iskustva susjeda koji imaju više novca, bolji kreditni rejting od BiH, a prihvatili su koncesiju kao rješenje koje održava i donosi profit – rekao je Gačanin.

Već dolazili

Zanimljivo je da nije prvi put da se ime konzorcija “Bechtel-Enka” veže uz gradnju puteva u BiH. Oni su planirali još 2001. godine krenuti u gradnju autoputa. Čak su i predstavnici ove kompanije, predvođeni potpredsjednikom Čarlsom Redmanom (Charlesom Redmanom), boravili u dvodnevnoj posjeti Sarajevu, ali nisu naišli na razumijevanje bh. vlasti.

Bijedić: Uspješna kompanija

Ministar komunikacija i prometa Federacije BiH Enver Bijedić potvrdio je informaciju “Dnevnog avaza” da su predstavnici kompanija “Bechetl” i “Enka” razgovali sa bh. vlastima o mogućnosti saradnje na gradnji pojedinih dionica autoputa u našoj zemlji.

– Ja samo mogu reći da se radi o zaista velikoj i uspješnoj kompaniji te da se nadam da će ovdje graditi autoput – kazao nam je Bijedić.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: