20. juni, Svjetski dan izbjeglica

Svjetski dan izbjeglica, 20. juni, prilika je da se sjetimo svih onih koji su još uvijek raseljeni u BiH, navedeno je u saopćenju UNHCR-a. Tema ovogodišnje proslave je dom, i UNHCR podsjeća da dom nije tek puka zgrada, već mjesto gdje se čovjek osjeća sigurno kao u utočištu i gdje mu je udobno.

Tim povodom, UNHCR će danas od 12 do 14 sati organizirati interaktivni umjetnički performans na temu “dom” u toku kojeg će na pripremljeni tlocrt na trgu ispred BBI centra u Sarajevu biti postavljeno 180 cigli za 180 mjeseci od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a tokom kojih raseljeni čekaju na razrješenje njihove situacije.

Podaci govore da danas u svijetu ima 40 miliona izbjeglica i raseljenih ljudi koji nemaju dom, koji nemaju mjesto za koje mogu reći da je njihovo.

– U BiH još uvijek ima oko 113.000 raseljenih ljudi, različitih nacionalnosti, koji ni dan-danas nemaju svoj dom, uključujući oko 7.000 krajnje ugroženih koji žive u kolektivnim centrima širom zemlje. Tu je i oko 7.000 izbjeglica iz Hrvatske, a mnogima od njih je neophodna pomoć. Tu su i tražioci azila u potrazi za utočištem u BiH te određen broj ljudi, većinom Roma, koji su izloženi riziku od apatridije jer nemaju neophodna dokumenta, upozorava UNHCR.

Mnogi raseljeni ljudi, navedeno je u saopćenju, žive bez struje, bez adekvatnog skloništa i bez tekuće vode. Oni se i dalje suočavaju s preprekama u pristupu pravima, uključujući zdravstvenu zaštitu, zaposlenje, obrazovanje i socijalnu pomoć.

Naveed Hussain, predstavnik UNHCR-a u BiH, izjavio je da je “nakon toliko godina, krajnje vrijeme da se konačno zatvori poglavlje raseljenja u BiH i iznađu rješenja za izbjeglice i raseljene ljude, koji toliko dugo čekaju na pomoć koju tako očajnički trebaju i tako opravdano zaslužuju”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.