Žrtve iz grobnice u Zvorniku su iz 2. svjetskog rata!?

U zvorničkom naselju Snagovo danas je nastavljena ekshumacija skeletnih ostataka iz masovne grobnice, koju su nedavno otkrili mještani prilikom izgradnje hair česme u ovom mjestu.

Kako nam je rečeno, iz grobnice je do sada ekshumirano 15 skeletnih ostataka žrtava. Kako Faktor.ba saznaje, ne radi se o žrtvama iz proteklog rata, nego najvjerovatnije o žrtvama iz 2. svjetskog rata.

– Mi pretpostavljamo da žrtve nisu iz našeg mandata, da nisu iz proteklog rata. Nakon antropološkog pregleda skeletnih ostataka i procjene njihove starosti, moguće je da se radi o žrtvama koje nisu iz mandata Instituta za nestale osobe BiH, kazala nam je Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

Kako saznajemo, tokom ekshumacija su pronađeni i novčići i drugi predmeti, koji potvrđuju da skeletni ostaci nisu iz proteklog rata.

Ranije se pretpostavljalo da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti, s obzirom da je u Snagovu već ranije pronađeno sedam sekundarnih masovnih grobnica, iz kojih je eskumirano 818 skeletnih ostataka.

Također, na Crnom vrhu, u blizini Snagova, pronađena je i najveća masovna grobnica u BiH, te mnoge druge pojedinačne grobnice i skeletni ostaci. Naime, radi se o lokalitetima kojim su hiljade Podrinjaca bježali ka slobodnoj teritoriji tokom jula 1995. godine.

Kada je u pitanju nastavak ekshumacija u Snagovu, državni tužilac će najvjerovatnije donijeti odluku o tome da li će ekshumacije biti nastavljene i koliko će trajati.

(S. K./Faktor.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: