Zmajevo gnijezdo u Zenici

Ukoliko sve bude po planu, nogometna reprezentacija BiH za ključnu utakmicu kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2014. godine, koju protiv Grčke BiH igra u martu naredne godine u Zenici, spremat će se u novom trening centru NSBiH u Zenici.

Na objektu vrijednom osam miliona maraka, koji zajednički finansiraju UEFA, FIFA, NSBiH i Vijeće ministara i kakav u regionu posjeduju tek Crna Gora i Srbija, ovih se dana izvode završni radovi. U toku je krečenje, postavljanje pločica, završnih instalacija i namještaja, sve kako bi se reprezentacija u miru, na savršeno oblikovanim terenima, spremila za utakmicu decenije.

 

Nakon nekoliko godina planiranja, postavljanja kamena temeljca pa obustave radova, gradnja trening centra NS BiH, idejno rješenje poznatog zeničkog arhitekte Zvjezdana Turkića, bliži se kraju. Za sada su izgrađena dva terena po standardima UEFA, jedan sa vještačkom travom i centralni objekat. Uređuju se prilazi, parking i ulica koja iz centra Zenice vodi do kampa. Sve na ukupnoj površine od oko 30 hiljada kvadratnih metara. U planu je gradnja terena za mali nogomet i restorana, u daljnjoj budućnosti i ledene dvorane te bazena, za što ima dovoljno prostora u okolici.

 

Najvažnija priča, pored terena, svakako je centralni objekat. Zamišljen nešto grandioznije nego što sada izgleda, sa drvenom fasadom od koje se odustalo tokom gradnje zbog štednje, i ovako izgleda fantastično. Ravnih linija, drvenog krova, savršeno uklopljen u okoliš, sastoji se od prizemnog dijela i sprata na kojem su svečana loža, tribina za 1.500 gledatelja i hotelske sobe. Na spratu su 24 luksuzno građene sobe, sa dva apartmana u kojima može boraviti selektor tokom priprema.

 

U prizemlju, centralno mjesto zauzima recepcija. U prizemlju su i moderne svlačionice, sala za sastanke, restoran, dvorana za slobodno vrijeme, u kojoj će biti postavljeni stolovi za bilijar, računari… Tu su i luksuzne svlačionice, trim sala i sala sa jacuzzijima. Isprva se planirala ugradnja velikih zajedničkih jacuzzija, no od toga se odustalo zbog higijenskih razloga pa se trenutno ugrađuje osam posebnih jacuzzija. Pored prostorija za trenere, sudije, tu su i tehničke prostorije, kakve su garderoba, kuhinja, vešeraj, ali i veliki restoran.

 

„Pošto je cijeli prostor okrenut ka jugu, ulazna strana objekta je upotpunosti otvorena, tako da se u ljetnjim mjesecima dobije utisak boravka na otvorenom prostoru“, pojašnjava Turkić, dodajući kako se uspjelo u namjeri ugrađivanja najkvalitetnijih dostupnih materijala. Zanimljivo, osim ograde oko terena, kamp nije, za razliku od sličnih centara u Evropi, izoliran od ostatka grada. „Igrači ne vole izoliranost, mladi su to momci. Osim toga, reprezentaciju svi vole, svi žele doći i pogledati trening, pa nismo željeli zidove i zatvorenost kampa. Ekipe će ovdje imati privatnost, ali će biti dostupne navijačima. Stoga u budućnosti planiramo i gradnju još jedne tribine sa koje bi ljudi gledali treninge, ali i koja bi omogućila igranje utakmica na vještačkoj travi“, kaže Turkić.

 

Ono što oduševljava svakako je odlična iskorištenost prostora i izvanredno uređen teren, stoga nije nimalo pretjerano reći kako ovaj centar spada u jedan od najljepših u Evropi. Ono o čemu nakon otvaranja treba razmišljati svakako je način održavanja i plaćanja računa, jer kamp nije nimalo jeftin objekat.

[nggallery id=4]

 

(N. Hasić/Slobodna Bosna)

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: