Zmajevi skočili na 22. mjesto – trenutno smo nosioci u baražu!

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je najbolji plasman u istoriji našeg fudbala na najnovijoj FIFA rang listi najboljih svjetskih reprezentacija koja je objavljena danas.

Naš državni tim najbolji plasman na FIFA rang listi imao je u avgustu 2007. godine kada smo bili plasirani na 27. mjesto

Naš državni tim zauzima 22. mjesto i napredovao je za 17 mjesta u odnosu na prošli mjesec, a zahvaljujući dvije pobjede protiv Bjelorusije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. godine.

Zmajevi su najbolji plasman na FIFA rang listi imali u avgustu 2007. godine kada smo bili plasirani na 27. mjesto.

Plasman na FIFA rang listi vrlo je bitan i zbog baraža za EP, ukoliko na EURO 2012. ne odemo kao prvoplasirani, ili najbolji drugoplasirani tim, što je teoretski još uvijek moguće. Ukoliko bi se šeširi određivali prema septembarskoj listi, a plasman reprezentacija na kraju kvalifikacija bude kao što je trenutni, naš reprezentacija u baražu bi bila nosilac (prema septembarskoj FIFA rang listi ispred nas bi bile samo Grčka 11, Danska 17. i Srbija 21.).

Ipak, još uvijek je rano govoriti o tome, jer osim toga što će doći do promjena na FIFA rang listi, moguće je da bude promjena i u plasmanu pojedinih reprezentacija u pojedinim grupama. Stoga, za „određivanje“ nosilaca u baražu, morat ćemo pričekati posljednja dva kola kvalifikacija (nama će se računati rezultati protiv Luksemburga i Francuske), te konačnu listu najbolje plasiranih svjetskih reprezentacija, koju određuje FIFA.

Treba naglasiti da se šeširi za baraž određuju na osnovu UEFA rang lista, koja se dobija tako što se sa FIFA rang liste „sinu“ reprezentacija koje nisu članice Evropske fudbalske federacije (UEFA).

Od reprezentacija iz naše grupe najbolje je plasirana reprezentacija Francuske koja zauzima 12. poziciju. Rumunija je 49., Bjelorusija je 56., Albanija je 71., a Luksemburg je 114.

Španija se vratila na tron, a dalje slijede: 2. Holandija, 3. Njemačka, 4. Urugvaj, 5. Portugal, 6. Italija, 7. Brazil, 8. Engleska, 9. Hrvatska, 10. Argentina… 21. Srbija… 26. Crna Gora… 33. Slovenija… 94. Makedonija.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: