Živinice: Potpisani ugovori o saradnji za izvođenje stručne prakse učenika

U zgradi Općine Živinice jučer su potpisani ugovori o saradnji za izvođenje stručne prakse za učenike JU Mješovite srednje škole Živinice. Ugovore su s direktorom MSŠ potpisali predstavnici firmi Kristal, Jeesa, Minalli, Benf, Hrastik, Iverex i Dezen.

Općina Živinice je u saradnji sa JU MSŠ Živinice, Savjetom za lokalni ekonomski razvoj Općine Živinice i privatnim firmama iz drvnog sektora, te uz pomoć USAID/Sida Projekat unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) pokrenula inicijativu uvođenja programa praktične nastave za učenike MSŠ Živinice.

Predmet ovoga Ugovora je međusobna saradnja u predmetu izvođenja stručne prakse za učenike JU Mješovite srednje škole Živinice.

Ugovorne strane saglasne su da će firma omogućiti boravak utvrđene grupe učenika u stručnim službama i organizacijskim jedinicama firme u skladu sa programom stručne prakse prema unaprijed utvrđenom dogovoru.

16.03.2016_2

“Meni je zadovoljstvo što smo imali priliku da sa nama budu predstavnici privatnih firmi koje se bave proizvodnjom u drvnoj industriji, koji imaju velike kapacitete i ono što je najbitnije što te firme dobro posluju i imaju plasman na ino tržište. Sa nama su danas bili i predstvanici USAID/GOLD projekta koji nas prate u ovim aktivnostima i koji su nam pomogli da određene stvari završimo do kraja i naravno predstvanici JU MSŠ Živinice koji su danas potpisali ugovore za učenike koji će obavljati praktičnu nastavu. Jako je važno u svemu ovome što postoji mogućnost zapošljavanja tih ljudi nakon završetka školovanja ali to je sada do njih, mi smo im dali priliku i ukoliko pokažu zainteresovanost za taj posao za koji se školuju velike su šanse da ostanu u tim firmama odnosno da dobiju radno mjesto, time bi smanjili broj nezaposlenih lica kada je u pitanju Općina Živinice i evidencija na birou za zapošljavanje. Ovo je velika šansa i evo pozivam sve učenike koji su danas raspoređeni u ove privatne firme da ovo najozbiljnije shvate i da iskoriste ovu šansu i nađu sebi taj prvi posao.”, kazao je Načelnik Asim Aljić.

“Moram reći da je ovo jedan od velikih dana za JU MSŠ gdje smo kroz projekat zajedničkog partnerstva, jačanja lokalnog ekonomskog razvoja i Općinom Živinice uspjeli da realiziramo projekat izvođenje praktične nastave u firmama koje se bave drvno prerađivačkom i tapetarskom strukom. MSŠ u okviru u okviru svih struka i zanimanja okreće se tržištu rada, okreće se lokalnoj zajednici i sve to donosi obostranu korist kada je u pitanju i upisivanje i zapošljavanje naših učenika koji završe školu. Naši učenici kroz izvođenje praktične nastave u ovim firmama dobijaju mnogo veće znanje i vještine i oni će sutra najvjerovatanije biti daleko kvalitetniji i konkurentniji na tržištu rada i to je i najvažnije, da sutra kad završe svoje obrazovanje mogu steći svoje prvo zaposlenje. ”, rekao je direktor JU MSŠ Živinice Ramiz Glavić.

16.03.2016_1

Prema jučer potpisanim ugovorima ovim projektom biće obuhvaćeno 120 učenika, uz mogućnost potpisivanja ugovora za još učenika. S primjenom ovoga Ugovora započinje od naredne 2016/2017 školske godine.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: