Zemlje sa najboljim “imidžom”

Njemačka uživa najbolju reputaciju u svijetu, zatim Kanada, Švedska i Švicarska, rezultat je studije Nešen Godvil Obzerver objavljene u francuskom listu Mond.

Švicaska i Kanada su okarakterisana kao najstabilnije zemlja za život a ne trećem mjestu je Švedska, dok je Francuska na osmom, Italija na 14. mjestu.

U pogledu ekonomske stabilnosti Njemačka je dobila najvišu ocjenu, na drugom mestu je Švicarska a na trećem Kanada, dok je Francuska na 10. mjestu iza Kine i Velike Britanije a ispred Brazila i Južne Koreje.

Švedska je ocijenjena najvišom ocjenom u pogledu kvaliteta života, ispred Švicarske i Kanade, ocijenjeno je u izvještaju.

Studija je sastavljena na osnovu ankete koju je sproveo institut Haris Interaktiv u kojoj je učestvovalo oko hiljadu šefova ekonomskih instutucija i preduzeća i stručnjaka za međunarodno javno mnenje a zasniva se na kategorizaciji četiri grupe zemalja na listi od ukupno 26.

U grupi zemalja sa najboljom reputacijom su Njemačka, zatim Kanada, Švedska, Švicarska, Austrija i Velika Britanija. One su okarakterisane kao “kvalitetne”, demografski stabilne, sa mirnim životnim okruženjem.

U drugu grupu zemalja okarakterisanih kao “oslabljene nacije” svrstane su one koje su u prethodna dva vijeka imala ekonomski primat, na čelu sa Francuskom, Japanom, SAD, Italijom i Španijom.

U treću grupu ubrojane su takozvane “nove moćnice”, odnosno zemlje u usponu kao što je pre svega Brazil, pa Južna Koreja, Južnoafrička Republika i Indija.

U četvrtu grupu zemalja viđenih kao zemlje sa visokim potencijalom razvoja i koje bi u budućnosti mogle preuzeti značajnu političku i stratešku ulogu u svijetu s obzirom na velike prirodne i ljudske resurse ubrojane su Meksiko, Egipat i Nigerija.

U izvještaju se navodi da u suštini reputacija koju zemlje uživaju u svijetu je rezultat korelacije između utiska koji svijet ima o toj zemlji i istinskih kvaliteta u ekonomskom pogledu, inovacija, političke situacije, situacije na planu sloboda i ljudskih resursa.

Pojedine zemlje imaju bolju sliku u svetu nego što to zaslužuju sudeći prema objektivnim kriterijumima, kao što su Brazil, Argentina ili Indija dok je obrnut slučaj sa SAD,Južnom Korejom, Meksikom ili Saudijskom Arabijom.

Zemlje koje su najviše koristi izvukle iz procesa mondijalizacije su Kina, potom Indija, Južna Koreja, pa Brazil.

Francuska, Italija i Španije se navode kao zemlje koje ne ulivaju nimalo optimizma u pogledu prilagodjavanja globalizaciji. Rusija, Saudijska Arabija i Meksiko su ocenjene kao zemlje koje imaju najveći potencijal da izvuku korist od mondijalizacije.

(b92)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: