Zemlja zgužvala pola sela

Na području kalesijske općine u posljednjem mjesecu pokrenula su se 33 klizišta. U pitanju su uglavnom reaktiviranja starih klizišta, a tlo se pokrenulo i na četiri nove lokacije.

Klizišta su ponovo aktivna u naseljima Horozovina, Babajići, Donje Hrasno i Miljanovci. Najteže je u Horzovini, gdje je evakuirano pet porodica sa 14 članova. Bit će smješteni u Jeginovom Lugu, u takozvanim holandskim kućama koje su nakon rata izgrađene za izbjeglice.

U Horozovini smo jučer, pored kuće koja je počela tonuti i pomjerati se, zatekli Nesiba Selmanovića (45).

On nije zaposlen, ima tri kćerke koje školuje. Kaže nam da ionako teško živi, a sad ga je snašao i ovaj belaj.

– Šta da radim, protiv Božije sile se ne može. Došao sam da pripremim stvari za preseljenje u Jeginov Lug. Moram negdje smjestiti i stoku. Nije lako ostaviti ono što si cijeli život gradio – priča Selmanović.

U sličnoj situaciji je i njegov mlađi brat Memsudin, čiju je kuću također pokrenulo klizište. I on će morati u Jeginov Lug.

Isto je i s Džemalom Mušanovićem i njegovim sinom Sanelom. Sanel Mušanović (36) živi u kući s ocem i majkom,oženjen je i ima sina Danisa (8). I njihov dom je popucao, počeo tonuti i pomjerati se. Samo desetak metara dalje je provalija koju je klizište napravilo. Zemlja je praktično zgužvala pola sela i još „diše”. Na površinu izbijaju podzemne vode, što još više usložnjava situaciju.

 

(F.Sinanović/Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.