Zbog trovanja gljivama 12 osoba zatražilo pomoć u UKC-u Tuzla

U protekla dva mjeseca u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla, zbog simptoma trovanja gljivama, pomoć je zatražilo 12 osoba, od kojih i jedno sedmogodišnje dijete, izjavio je Feni dr. Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za infektivne bolesti UKC Tuzla.

Šest osoba hospitalizirano je zbog težih simptoma trovanja.

– Od ukupnog broja pacijenata koji su se javili u prijemnu ambulantu Klinike, šest je zadržano na liječenju, troje je poslije ukazane pomoći pušteno na kućno liječenje, dok kod tri pacijenta nije bilo potrebe za posebnim tretmanom – kaže dr. Ahmetagić.

Među osobama koje su pregledane na Klinici, bila je samo jedna maloljetna osoba.

– U ovom trenutku, na Klinici nema nijednog pacijenta sa simptomima trovanja gljivama, što je dobro, jer je ranijih godina broj oboljelih nakon konzumiranja ovih šumskih plodova bio mnogo veći. Ovoga puta nije bilo trovanja sa smrtnim posljedicama – navodi načelnik Klinike za infektivne bolesti.

Bez obzira na relativno mali broj oboljelih u ovom periodu, na Klinici za infektivne bolesti u Tuzli upozoravaju ljubitelje gljiva da kod prvih simptoma trovanja odmah zatraže ljekarsku pomoć u najbližoj medicinskoj ustanovi. Simptomi trovanja su mučnina, vrtoglavica, pretjerano znojenje, srčane tegobe i drugi.

U UKC navode da praksa pokazuje da se najveći broj otrovanih gljivama evidentira tokom ljetnih mjeseci, u pravilu nakon obilnih padavina. Poznato je da gljive svih vrsta vole vlagu i tada ubrzano rastu. Ranijih godina broj osoba otrovanih gljivama u UKC Tuzla mjerio se desecima, bilo je i smrtnih slučajeva, a usljed trovanja hospitalizirane su cijele porodice.

S obzirom da se ovih dana pored važnijih prometnica mogu vidjeti prodavci gljiva, konzumentima se preporučuje da za ishranu ne koriste one koje prethodno nisu pregledane, odnosno, ukoliko prodavači ne posjeduju dozvolu za prodaju.

 

 

 

 

 

 

 

 

(Fena)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: