Zbog kršenja Zakona o konkurenciji, Vlada TK-a stavlja van snage pozitivnu listu lijekova

Vlada TK-a bi u narednih nekoliko dana trebala staviti van snage aktuelnu esencijalnu listu lijekova i usvojiti novu listu na kojoj će se, pod jednakim uslovima, naći domaći i inostrani proizvođači lijekova.

Stavljanjem van snage liste lijekova koja se trenutno primjenjuje bit će ispoštovano rješenje Konkuretskog vijeća BiH, koje je uvažilo žalbe nekih od proizvođača lijekova.

Rješenjem je utvrđeno da je Vlada TK-a usvajanjem esencijalne liste lijekova iz 2015.godine prekršila Zakon o konkurenciji.

Zbog kršenja ovog Zakona, Vlada TK-a je, istim rješenjem, kažnjena sa 19 hiljada KM. Vladi je,također, naloženo da u roku od 30 dana od dana prijema ovog Rješenja dostavi na uvid dokaze o izvršenju.

Konkurentsko vijeće je utvrdilo da Vlada Tuzlanskog kantona Odlukama o pozitivnoj listi lijekova od 03.marta 2015. godine i 29.oktobra 2015. godine sprječava, ograničava i narušava tržišnu konkurenciju na tržištu uvrštavanja lijekova na pozitivnu listu lijekova koji se propisuju i izdaju osiguranim osobama na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, ograničavanjem i kontrolom tržišta što predstavlja zabranjeni sporazum Zakona o konkurenciji.

kv

Podsjećamo, Vlada TK-a je krajem prošle godine , tvrdeći da štiti domaće proizvođače, usvojila esencijalnu listu lijekova koja je izazvala žestoke reakcije stranih proizvođača lijekova, ali i velikog broja pacijenata.

Proizvođači lijekova iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije i drugih zemalja su negodovali zbog izostanka njihovih lijekova sa liste, dok su pacijenti u Tuzlanskom kantonu bili uskraćeni za oko 300 besplatnih lijekova koje su godinama koristili.

Također, mnogim pacijentima nisu odgovarali tzv “zamjenski lijekovi“ domaćih proizvođača, zbog čega su bili prinuđeni kupovati lijekove koje su do tada imali besplatno.

Stavljanjem van snage trenutne i  usvajanja nove pozitivne liste lijekova, ljekari će pacijentima, na osnovu indikacija i bolesti, propisivati lijek koji im najviše odgovara.

 

 

 

Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: