Zbog čega je uhapšen Besim Duraković?

Službenici Federalne uprave policije (FUP) su po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzla uhapsili Besima Durakovića, direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Tuzli.

Policijski službenici su pretresli službene prostorije koje je koristio Duraković, a u narednom periodu će se znati koja se djela direktoru KUIP-a stavljaju na teret.

Kako Faktor.ba saznaje iz pouzdanih izvora, hapšenje Durakovića se očekivalo i samo je bilo pitanje dana kada će biti uhapšen. On je navodno danas pokušao iznijeti dio dokumentacije iz zgrade KUIP-a, jer je znao da mu se sprema hapšenje. No, nakon dojave, policajci su ga uhapsili i spriječili u tome.

Djela navedena u Rješenju o pokretanju disciplinskog postupka, između ostalih, stavljaju se na teret direktoru inspekcija.

Inače, premijer je postupak protiv Durakovića pokrenuo postupajući po prijavi Halila Hadžića iz Gračanice, kantonalnog tržišno-turističkog inspektora.

Durakoviću se stavlja na teret da je 15. novembra 2007. godine prihvatio i odobrio račun – otpremnicu, koji je izdao “Procom” Gračanica i isplatom po istom računu oštetio budžet TK za 6.586 KM.

– Pod rednim brojem 6. USL0000138, po istom računu – otpremnici, isplatio i oštetio budžet TK za iznos od 9.700 KM, isplatom za fiktivne – neizvršene usluge implementacije i podrške korisniku u trajanju od šest mjeseci. Pod rednim brojem 1. SOF APP0032 na istom računu – otpremnici, neistinito je prikazao broj korisnika za obuku, navodeći da se radi o 97 korisnika. Navedenim radnjama imenovani je počinio povredu službene dužnosti “zloupotreba položaja i prekoračenja službenih ovlaštenja” – navodi se u rješenju.

U istom dokumentu piše i to da je Duraković, u periodu od 2010. do 2014. godine, pisanjem na žutim i bijelim listićima i papirima, i njihovim lijepljenjem na predstavkama za inspekcijski nadzor koje su dodjeljivane inspektorima za rad za obavljanje kontrola, pisao kako i šta treba da radi postupajući inspektor prilikom obavljanja kontrole, koje radnje da preduzme, koje mjere treba da izrekne, onemogućavajući na taj način samostalnost u radu inspektora.

Također, kako se nezvanično moglo čuti, Durakoviću će se staviti na teret i nepravilnosti oko servisiranja auta inspekcije gdje se nije poštovao Zakon o javnim nabavkama, a o čemu je već dostavljen izvještaj u Tužilaštvo. Direktor bi mogao odgovarati i za zloupotrebe koje se odnose na prodaju željeza koje je inspekcija oduzela od firme “Tri točka” iz Živinica.

Duraković se sumnjiči i da je u periodu od tri godine uzimao mito od pijačnih trgovaca iz Živinica.

– Zaposlenici gradske pijace i nekoliko radnika koji koriste pijačne štandove u određenom vremenskom periodu davali su iznose novca odgovornom licu i jednom inspektoru kako bi nezakonito produžavali rad ove pijace, iako zato nisu postojali ni minimalni tehnički uslovi – rečeno je u Kantonalnom tužilaštvu TK.

Inače, kako smo pisali, početkom juna ove godine, službenici Odjeljenja za borbu protiv privrednog kriminaliteta i korupcije MUP-a TK, dostavili su Tužilaštvu Tuzlanskog kantona dva izvještaja o učinjenom krivičnom djelu protiv odgovornih osoba, državnih službenika i namještenika Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK.

Nije isključeno da se u ovim predmetima, uz Durakovića, nađu i neki njegovi podređeni inspektori u KUIP-u.

 

 

 

 

 

(S. K./Faktor.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.