Završeni protesti u Kalesiji: Općinskoj vlasti rok od 60 dana za ispunjenje zahtjeva

Protesti u Kalesiji su, po svemu sudeći, završeni  jučer kada se ispred općinske zgrade okupilo svega dvadesetak prosvjednika. Ipak, uputili su ukupno 15 novih zahtjeva.

Za sada su odustali od smjene načelnika i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija, ali i dalje traže smjenu svih direktora i javnih ustanova koji su došli po stranačkoj liniji.

Traže i ukidanje vijećničkih paušala, osim nezaposlenim vijećnicima i ukidanje paušala članovima upravnih odbora.

Žele i da među članovima vijećničkih komisija budu i nezaposleni. Među zahtjevima su i povećanje fonda za stipendiranje, formiranje jedne boračke organizacije, vraćanje cijene vode, da se komunalna taksa za izgrađeno građevinsko zemljište u MZ Kalesija smanji i razvrsta u tri kategorije.

Također, zahtijevaju i da se iznađu sredstva za zapošljavanje demobilisanih boraca koji imaju više članova porodice, da prednost pri zapopšljavanju imaju porodice u kojoj su oba supružnika na Birou za zapošljavanje. Ponovo traže provjeru validnosti diploma i da se službena vozila ne koriste u privatne svrhe.

Među zahtjevima je i ispitivanje, kako su naveli, „pljačke“ u JP Veterinarska stanica Kalesija, te da se izvještaj pročita na sjednici Općinskog vijeća.

I, na kraju, traže da sjednicama Općinskog  vijeća prisustvuje predstavnik prosvjednika Mustafa Belko, bivši direktor Veterinarske stanice Kalesija,  i još jedan član koga on ovlasti.

Za ispunjenje ovih zahtjeva dali su rok od 60 dana. Ako se ne ispune, ponovo  će protestvovati i zatražiti ostavke općinskog načelnika Rasima Omerovića i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija. Sutra neće biti okupljanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: