Završena zimska sezona: Korištenje zimskih guma u ljetnom periodu nesigurno i neekonomično

Obavezno posjedovanje zimske opreme za automobile u BiH koje je zakonski propisano od 15. novembra, prestaje važiti danas.

Zimska oprema prethodnih mjeseci bila je obavezna za sva putnička i motorna vozila čija ukupna masa ne prelazi tri i pol tone.

Također, posjedovanje zimske opreme bilo je obavezno bez obzira na vremenske uvjete. Zakonski propisana kazna za neposjedovanje zimske opreme na vozilu iznosila je 40 konvertibilnih maraka (KM).

Vlasnici automobila u Sarajevu već uveliko na svojim vozilima mijenjaju zimske gume za ljetne, a vulkanizeri ističu kako imaju pune ruke posla.

Istakli su kako korištenje zimskih guma u ljetnom periodu nije dobro rješenje, jer se na višim temperaturama zimske gume više troše, a mogu stvoriti i sigurnosne probleme zbog neprilagođenosti njihovog sastava toplijoj podlozi.

Prije svega, gume je potrebno držati na suhom, te po mogućnosti u tamnom prostoru. Dakle, podrumske prostorije u stambenim zgradama ili garaža u kući su idealni za njihovo skladištenje.

“Zimske gume, zbog svog sastava, na temperaturi od sedam stepeni Celzijusa postaju elastične i samim tim stvaraju veće trenje ali kada je riječ o sigurnosti u saobraćaju, one ne predstavljaju veliki problem”, kazala je stručna saradnica za bezbjednost saobraćaja u Bosanskohercegovačkom auto-moto klubu (BIHAMK), Mersiha Imširović.

Kako je istakla, korištenje zimskih guma u ljetnom periodu nije ekonomično.

“Ljetne gume u periodu zimske sezone postaju krute i plastične, kližu po cesti i tada može doći do saobraćajne nesreće. Kada je riječ o korištenju zimskih guma u ljetnom periodu, one se tada više troše“, istakla je Imširović.

Anadolija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: