Završena ekshumacija na području Zvornika, nisu pronađeni posmrtni ostaci žrtava

Ekshumacija na lokalitetu Kozluk, na području Zvornika završena je, a posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata nisu pronađeni.

Pretraživanje koje je rađeno na smetljištu u Kozluku trajalo je dvije sedmice.

– Pretraživalo se mašinski i ručno, na nekim mjestima i do dubine oko četiri metra, odnosno do čvrstog tla i pretražene su velike količine smeća, ali posmrtni ostaci žrtava nisu pronađeni – kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Po njenim riječima, ekshumacija je rađena na osnovu informacija dostavljenih od Haškog tribunala, a na temelju satelitskih snimaka.

Čengić podsjeća da je na ovom lokalitetu krajem prošle godine pronađena masovna grobnica iz koje je ekshumirano 55 posmrtnih ostataka, od čega 15 kompletnih i 40 nekompletnih.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, pretpostavlja se da je riječ o žrtavama bošnjačke nacionalnosti ubijenim tokom genocida u Srebrenici. Informacija o ovoj masovnoj grobnici dostavljena je također od Haškog tribunala.

– Na ovom lokalitetu ekshumacija je izvršena i 1999. godine. Istražitelji Haškog tribunala pronašli su tri primarne masovne grobnice iz kojih je na temelju DNK analize identificirano 377 žrtava, od čega 30 maloljetnika. Riječ je o žrtvama bošnjačke nacionalnosti ubijenim tokom genocida u Srebrenici – navela je Čengić.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: