Zastupnici u Skupštini TK smanjili sebi plate

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je danas Zakon o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona.

Zakon je usvojen po skraćenom postupku s 27 glasova ‘za’, i jednim suzdržanim glasom.

Premijer TK-a Bego Gutić istakao je da je očekivao podršku opozicije za donošenje ovog zakona te je ocijenio da je Skupština danas pokazala jednoglasnost.

Kazao je da će novim zakonom biti osigurane uštede u budžetu i do 15 posto samo na primanjima skupštinskih poslanika, što iznosi oko 150.000 KM.

Ukupni efekti ušteda po ovom zakonu su, naveo je, 700.000 KM, jer se odnosi i na direktore javnih preduzeća čiji je osnivač Vlada ili Skupština TK-a.

-Mi smo kazali da ćemo biti prinuđeni na bolne reforme zbog stabilizacije budžeta, a jedna od mjera je ulazak u razgovor sa sindikatima radnika budžetskih korisnika – izjavio je premijer Gutić.

Predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini TK-a Mirza Omerdić naglašava da je zakon o plaćama rezultat inicijative ovog kluba, a “kako bi se krenulo u značajnije sistemske uštede”.

-Važno je istaći da zakon ograničava plaće direktorima javnih preduzeća u kojima Skupština ima osnivačka prava. Ovo je prvi slučaj da su izabrani zvaničnici sami sebi izvršili umanjenja primanja, kao poticaj da se uštede provedu kroz čitav budžet – kazao je Omerdić za Fenu.

Predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK-a Dževad Hadžić naglasio je da je opozicija podržala ovaj zakon, jer će se njime postići znatne uštede u kantonalnom budžetu.

 

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: