Zajednička osuda nestanka nadgrobnog spomenika

Iz “Brkića groblja” u Dubnici kod Kalesije nestao je šest stoljeća star nadgrobni spomenik, stećak, koji ima veliku historijsku vrijednost.

U Brkića groblju nekad su se sahranjivali bogumili, kasnije muslimani, a zadnjih dvije stotine godina u ovom groblju se sahranjuju pravoslavci. Povodom nestanka ovog stećka, ispored crkve u Dubnici održana je pres-konferencija na kojoj su govorili Emir Kovačević, predstavnik Međureligijskog vijeća BiH, Enver ef. Alić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, kalesijski načelnik Rasim Omerović, paroh crkve u Dubnici jerej Željko Božić, i Faruk Džambić, zamjenik komandira Policijske stanice Kalesija.

Svi oni su osudili nestanak ovog vrijednog nadgrobnog spomenika i uputili zahtjev da se počinioci ovog vandalskog čina otkriju.
Dio zajedničke historije

Sveštenik Željko Božić je kazao da ovakav čin treba osuditi, bez obzira o čijem groblju se radi, da se ne bi ponavljali ovakvi slučajevi.

I Enver ef. Alić je kazao da islam kao vjera zabranjuje skrnavljenje bilo čijih nadgrobnih spomenika i uznemiravanje kostiju mrtvih. Načelnik Rasim Omerović je, osuđujući skrnavljenje groblja, kazao da je ovaj stećak dio zajedničke historije.

– Ovaj spomenik je i naš, dio naše historije. Mi smo prije desetak godina štampali knjigu u kojoj su naši historičari Mujo Zulić i Samir Halilović evidentirali ovaj stećak.

Učinili smo to upravo u cilju zaštite svih historijskih spomenika. Nadam se da će počinioci biti kažnjeni, kazao je Rasim Omerović.

Emir Kovačević je kazao da Međureligijsko vijeće već tri godine radi na projektu zaštite vjerskih spomenika i objekata. Smatra da vjerski objeklti moraju imati adekvatniju krivično-pravnu zaštitu.

Faruk Džambić, zamjenik komandira Policijske stanice Kalesija, je rekao da  policija već radi na otkrivanju počinioca i dodao da vjeruje da će biti i otkriven.

Nestanak stećka iz pravoslavnog groblja prijavio je sveštenik Željko Božić. On je kazao da su ga vjerovatno ukrali oni koji znaju za njegovu historijsku vrijednost.

F.Sinanović/Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: