Za nelegalno držanje oružja sankacije će biti pooštrene

Vlada Tuzlanskog kantona na 8. redovnoj sjednici usvojila je Nacrt zakona o oružju i municiji koji će, ako bude usvojen u Skupštini TK, biti prilagođen propisima Evropske unije.

– Kaznene odredbe, između ostalog, bit će pooštrene. Za osobe koje, recimo, posjeduju automatsku pušku koja se nalazi na popisu zabranjenog oružja u TK, zaprijećenaje kazna zatvora i do dvije godine. Bit će promijenjen i izgled oružnog lista, koji će ubuduće biti izdavan na 5 godina – kaže Safet Begić, sekretar MUP-a TK.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite TK Zdenko Tadić naglasio je da će Vlada TK Općini Gradačac doznačiti 20.000 KM te da će se od Federalne uprave civilne zaštite i Vlade FBiH tražiti po 100.000 KM za iste namjene.

– Na početku godine područje općine Gradačac bilo je pogođeno klizištima. Registrovana su ukupno 322 klizišta, 12 objekata je trajno uništeno, 30 teže oštećeno, dok je oko 144 hektara zemljišta devastirano. Štete su procijenjena na 5,9 miliona KM i zbog toga pomoć tražimo i od federalnih institucija – kaže Tadić.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša odobrilo je osam projekat Javnim komunalnim preduzećima u TK ukupne vrijednosti 181.000 KM. Odobreno je 290.000 KM Općini Srebrenik za uređenje javnih površina, energetsku učinkovitost, čišćenje vodotoka i izgradnju kanalizacije, a sa 1.000 KM Ministarstvo će podržati akciju Dan bez automobila, 22. septembar.

 

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.