VODOSTAJ SPREČE NA PODRUČJU OPĆINE KALESIJA JE 180 CM

Prema izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite, na području Tuzlanskog Kantona ovoga jutra saobraćaj se odvija po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu. Promet vozila, zbog izvođenja radova u naselju Čaklovići, na magistralom putu M – 4 Simin Han – Kalesija, se odvija naizmjenično, jednom trakom. Također, na magistralnom putu M – 18, Olovo – Kladanj, radi sanacije mosta preko Ujića rijeke, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.

Prema podacima dobivenim od „HMS Bukovčić-Tuzla“ jutros u 0800 temperatura zraka bila je 5 °C, relativna vlažnost vazduha 97 %, atmosferski pritisak 985 hPa. količina padavina 15,9 l/m².

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 17.04.2014. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC, Cerik i Doboj Istok.
Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 0700 sati iznosio je 199,30 m.n.m. u odnosu na mjerenje jučer u 0700 nivo je viši za 49 cm (tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 57,5 m3/s.

Općina Srebrenik

Vodostaj rijeke Tinje je u opadanju i trenutno iznosi 1,20 cm, (kritična tačka 300 cm), kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava.
Još uvjek je presječen i poplavljen put za Crveno Brdo, MZ Jasenica, zaseok Memići gdje je odsječeno 26 kuća. U toku dana biće angažovana radna mehanizacija kako bi pristupni put prema navedenim naseljima bio uspostavljen.

VJ Srebrenik u toku noći imala je dvije intervencije na crpljenju vode u ul. Hasana Kikića, naselje Bare i u naselju Tinja, MZ Tinja.

Općinski načelnik na prijedlog štaba civilne zaštite donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode od poplava i klizišta sa danom 17.04.2014 godine od 07,00 sati.

Općina Kalesija

Vodostaj rijeke Spreče na području općine Kalesija je 180 cm. Kritična tačka je 200 cm, kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava.

Poplavljen je lokalni put Kalesija – Gojčin ispod nadvožnjaka te je saobraćaj u prekidu na ovoj relaciji. Otvoren je alternativni prelaz za vozila na ovoj relaciji preko pruge.

Općina Živinice

Rijeka Spreča se nizvodno izlila iz korita i poplavila oko 50 ha zemljišta. Nisu ugroženi stambeni niti infrastrukturni objekti.

Općina Lukavac

Na području općine Lukavac izlile su se rijeke: Jala, Rakovac i Spreča, priobalno i poplavile Sprečka i Bokavićka polja, nisu ugroženi stambeni niti infrastrukturni objekti.

Općina Gračanica

Vodostaj rijeke Spreče na području općine Gračanica (mjerno mjesto Karanovački most) je 310 cm. Kritična tačka je 300 cm, kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava. Na području općine Gračanica poplavljeno je oko 15 ha priobalnog zemljišta.

Općina Doboj Istok

Na području općine Doboj Istok od lokalnih bujičnih vodotoka nekoliko stambenih objekata je okruženo vodom u naselju Luke, MZ Klokotnica.
Na području općine Doboj Istok rijeka Spreča se izlila i poplavila je oko 10 ha priobalnog zemljišta.

„A“ tim civilne zaštite za preuzimanje i uništavanje NUS-a FUCZ/KUCZ Tuzla, vršio je preuzimanje i uništavanje NUS-a na području općine Tuzla.

„B“ tim civilne zaštite za deminiranje FUCZ/KUCZ Tuzla, nije vršio poslove deminiranja zbog sniježnih padavina, navodi se u dnevnom izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: