VLADA TUZLANSKOG KANTONA USVOJILA ODLUKE O IZMJENAMA I DOPUNAMA PEDAGOŠKIH STANDARDA

1Vlada Tuzlanskog kantona je povodom održavanja 2. redovne sjednice održala pres-konferenciju na kojoj su iznesene  usvojene odluke o izmjenama i dopunama pedagoških standarda i regulative za osnovno i srednje obrazovanje.

Vlada je usvojila i program raspodjele namjenskih sredstava Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona za 2013. godinu.

– U osnovnom obrazovanju smo pedagoškim standardima smanjili broj učenika u kombinovanim odjeljenjima. U donjoj granici minimum je 12, a maksimalno je 22, u trojnoj kombinaciji je 10 učenika minimalno, a 19 je maksimalno, u četvertoj kombinaciji je 8 minimalno, a 17 maksimalno – izjavio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Adem Šehidić, istakavši da sve što su do sada uradili u osnovnom obrazovanju ide prema kvalitetu i da neće preći budžet o pitanju osnovnog obrazovanja.

Pojasnio je da je donesena odluka da je od prvog do četvrtog razreda, gdje imaju dva odjeljenja, smanjen broj učenika sa 31 na 30. Direktori koji su držali od dva do četiri sata, te sate su oduzeli od direktora i dali nastavnicima.

Što se tiče srednjeg obrazovanja, također, su direktorima oduzeli dva do četiri sata koje su držali i vratili nastavnicima. Ono što nije bilo u pedagoškim standardima, a to je Odluka koja predviđa izmjene koja će omogućiti formiranje odjeljenja po dva srodna zanimanja uz saglasnost ministarstva, dodao je Šehidić.

– Pomoćnici direktora imali su procent norme. Sada smo zaokružili broj odjeljenja da imaju 25 učenika, i da imaju pola norme, tako da smo i tu dobili određeni kvalitete kada je u pitanju održavnje nastave, ali i o pitanju socijalnih momenata – izjavio je Šehidić, dodavši i to da su donijeli odluku i o prijevozu učenika za april-juni i septembar-novembar, za 2013. godinu.

Što se tiče tehnološkog viška,  nastavničko vijeće ima mogućnost da se odluči. Ako bude puno nastavnika predmetne nastave, u tom slučaju će biti tehnološkog viška, istaknuli su na konferenciji.

– Vlada Tuzlanskog kantona je danas na sjednici usvojila i program rapodjele namjenskih sredstava za 2013. godinu. Radi se o sredstvima od 1.912.731 KM, od čega se najveći dio vraća ovom ministarstvu – izjavio je ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona Božo Antunović, istakavši da dio sredstava ide za subvenciju javnim poduzećima.

Antunović je pojasnio da dio sredstava od 500.000 konvertibilnih maraka ide za subvenciju javnim poduzećima, od čega 200.000 konvertibilnih maraka ide Javnoj ustanovi „Zaštićeni pejzaš Konjuh“, a ostalim javnim poduzećima 250.000 maraka, te podrška međuopćinskom upravljanju odpadom od 50.000 konvertibilnih maraka.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.