VLADA TUZLANSKOG KANTONA NIJE ADRESA ZA PROTESTE RADNIKA DITA-e

1Povodom protesta radnika fabrike deterdženata „Dita“ koji se danas održavaju ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, želimo javnost upoznati sa činjenicom da je jučer u popodnevnim satima održan sastanak Ministra industrije, energetike i rudarstva sa saradnicima i predstavnika uprave i radnika ove tuzlanske fabrike. Ovom prilikom je Ministarstvo, iako se radi o privatnoj firmi i nema nadležnost rješavanja, preuzelo obavezu, da pokuša omogućiti napajanje električnom energijom, vodom, kao i vanjsko obezbjeđenje objekata u krugu fabrike. Na insistiranje predstavnika sindikata zaključeno je i da se izvrši revizija privatizacije od 1997. godine, kada su radnici privatizirali Dita-u. U narednim danima, dogovoreno je na sastanku, da direktor fabrike pripremi kompletan profil firme koji će se ponuditi eventualnim budućim kupcima.

Značajno je istaći i da je Uprava Dita-e, po nalogu vlasnika 84% kapitala, Lore d.o.o. iza koje stoji Haris Abdurahmanović ovih dana pred nadležnim sudom pokrenula stečajni postupak u Dita-i.

Vlada Tuzlanskog kantona je svojim dosadašnjim aktivnostima činila i više nego što su njene nadležnosti, kako bi se našlo rješenje za novonastale probleme radnika. Ukazujemo da je prava adresa za proteste i eventualne dogovore vlasnik kapitala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: