Vlada Tuzlanskog kantona mora TTU uplatiti 130.000 KM

Srđan Mićanović, ministar industrije, energetike i rudarstva TK-a, danas je održao sastanak sa Sindikalnom organizacijom Tvornice transportnih uređaja (TTU) d.d. Tuzla, gdje su radnici od petka, 6. marta, zbog teškog materijalnog i socijalnog položaja donijeli odluku o stupanju u štrajk u krugu tvornice i zaustavili proizvodnju u ovom privrednom društvu.

Na sastanku je zaključeno da će na sjednici kantonalne Vlade donijeti odluku da li će biti uplaćena sredstava u iznosu od 130.000 KM, koje su obećane TTU Tuzla.

– Bili smo na sastanku sa ministrom Mićanovićem, kojem je prisustvovao i naš direktor Abdulah Đulović, kao i direktor sestrinske firme ITT Hasan Kandić. Mićanoviću smo iznijeli naše probleme i kazali da Vlada TK-a mora što prije uplatiti sredstva u iznosu 130.000 KM, a koje su obećane TTU, kako bi se isplatile plate radnicima i uložilo u repromaterijal. Radnici nemaju više od čega da žive jer tri mjeseca nisu dobili ni marke od plate. Ministar nam je obećao da će tu tačku iznijeti na sjednici Vlade – kazao je Mehmed Terzić, predsjednik Sindikalne organizacije TTU-a Tuzla.

Naglasio je da će se sjednica kantonalne Vlade održati sutra u 9 sati, a na kojoj će nadležni donijeti odluku o tome da li će se, kako kaže, navedena sredstva uplatiti TTU ili ne.

– Ministar Mićanović će nam javiti kakvu su donijeli odluku. Mi smo trenutno u štrajku upozorenja, ako ta odluka bude negativna za radnike, za par dana ćemo krenuti u generalni štrajk, najvjerovatnije pred sjedište Vlade TK-a – podvukao je Terzić.

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.