VLADA TK: USVOJEN FINANSIJSKI IZVJEŠTAJ ZZO TK

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za prvih šest mjeseci ove godine.

Kako se navodi u Izvještaju, broj osiguranih osoba prijavljenih do 30. juna je 444.000, što za 1,31 posto više u odnosu na broj prijavljenim 31. decembra prošle godine.  Ukupna broj građana sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem na području Tuzlanskog kantona je 88,97 posto, dok  ukupan broj  na području Federacije BiH iznosi 84,55 posto. Ukupna sredstva za finansiranje prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja na području Tuzlanskog kantona u pomenutom razdoblju iznose 92.945.759 KM što je 97,89 posto od planiranih, a za 5,76 posto više od ostvarenih u odnosu na isti period prethodne godine, koliko iznose i rashodi.

U tom razdoblju realizirana su veća sredstva za finansiranje po osnovu ostvarivanja prava osiguranika za ortopedska i druga medicinska pomagala.

U skladu sa strateškim opredjeljenjima, iz Zavoda navode, kako je potrebno nastaviti jačanje primarne zdravstvene zaštite kroz implementaciju i razvoj porodične medicine, čime bi se osigurala dostupna, kvalitetna, efikasna i kontinuirana zdravstvena zaštita. Također, Zavod uspješno vodi aktivnosti na registraciji osiguranika u timove porodične medicine za 2012. godinu, a sve kako bi se građanima omogućio slobodan izbor liječnika medicine i liječnika stomatologije primarne zdravstvene zaštite.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela i Zaključak kojim je zaduženo Ministarstvo finansija Tuzlanskog kantona da u skladu s obavezama ministarstava za rad i poduzetništvo, rad, socijalnu politiku i povratak i boračka pitanja izvrši uplatu dospjelih, a neizvršenih obveza za zdravstveno osiguranje i izvrši uplatu premije osiguranja za 2011. godinu.

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: