Vlada TK radi na rješavanju problema uvezivanja staža radnicima “Aide”

Predstavnike Sindikata radnika fabrike obuće “Aide”, koji su se danas ponovo okupili pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona, primio je kantonalni ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović. Radnici, koji traže uvezivanje 18 godina radnog staža i jednokratnu pomoć, nisu zadovoljni ishodom ovog sastanka, nakon čega su se uputili prema Skupštini TK.

– Resorni ministar nam je obećao da će Vlada učiniti sve u vezi s uvezivanjem staža radnicima, ali mi tražimo jednokratnu pomoć, da li u vidu novca ili paketa, nebitno je. Mi i kada dođemo do nekog famoznog dokumenta, šta ćemo dalje, od čega ćemo živjeti – izjavila je nakon sastanka predsjednica Sindikata radnika “Aide” Edina Aličić.

Ministar Mićanović kazao je Feni da je Vlada oformila komisiju koja se bavi problemom uvezivanja staža za radnike fabrike obuće “Aida”.

– Vlada radi sve na tragu rješavanja tog problema. Međutim, radnici traže i socijalnu pomoć, ali mi prema zakonskim nadležnostima, nismo u mogućnosti da je trenutno pružimo, jer su radnici u radnom odnosu, a za takve kategorije nije predviđena socijalna pomoć u okviru zakona – istakao je ministar Mićanović.

Pojasnio je da Skupština TK nije nadležna za rješavanje ovog problema, jer je to nadležnost Vlade te da se radi ono što je u zakonskim okvirima i mogućnostima.

 

 

 

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.