Vlada TK nastoji sistematski riješiti problem zdravstvenog osiguranja

Iako Vlada Tuzlanskog kantona svake godine za pružanje zdravstvenih usluga svim neosiguranim osobama, a time i za djecu koja ne pohađaju osnovno obrazovanje, izdvoji oko 2 miliona KM, s ciljem iznalaska sistemskog rješenja za zdravstveno osiguranje ove djece danas je održan radni sastanak predsjednika Skupštine TK-a Senada Alića, premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i resornih ministara.

Usklađivanjem kantonalnog zakona s federalnim propisima 46-ero djece koja ne pohađaju osnovno obrazovanje ostalo je bez sistemski riješenog zdravstvenog osiguranja. Kako je danas rečeno ista situacija je i u drugim kantonima koji su svoje propise uskladili s federalnim, izuzev Bosansko-podrinjskog kantona, gdje je evidentirano samo četvoro djece, a kojima je zdravstveno osiguranje regulirano skupštinskom odlukom.

Imajući u vidu cjelokupno stanje, uz želju da na sistematičan način riješi ova problematika, danas je dogovoreno da će se na prvoj narednoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona izmijeniti Odluka o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje na području TK-a, te da će u nju biti uvrštena i djeca od 6. do 15. godine života koja nisu osigurana po drugom osnovu.

Istovremeno će se od Parlamenta Federacije BiH i resornih federalnih ministarstava ponovno tražiti usklađivanje Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH, s međunarodnim konvencijama, saopćeno je iz Vlade TK-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: