Vlada TK mora poništiti odluku o esencijalnoj listi lijekova

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je nezakonitu odluku o kreiranju vlastite liste esencijalnih lijekova koja je suprotna s propisima Federacije. Zbog toga je Federalno ministarstvo zdravstva naložilo Kantonalnoj vladi da poništi nezakonitu odluku, kojom se favorizuje farmaceutska kuća Zada. To je bila jedna od tema današnjeg sastanka predstavnika Kantonalne i Federalne vlade u Tuzli.

Nezakonitom odlukom o kreiranju vlastite esencijlane liste lijekova Vlada Tuzlanskog kantona preuzima ingerencije Federalne vlade. Nepoštuje utvrđenu federalanu listu lijekova te ugrožava dostupnost kvalitetnih, sigurnih i provjerenih lijekova osiguranicima Tuzlanskog kantona, zaključak je Federalnog ministarstva zdravalja koje je zatražilo od  Kantonalne vlade da poništi svoju odluku. “Ukoliko to zaista bude kršenje zakona do strane Vlade Tuzlanskog kantona, aktivirat ćemo sve svoje pravne resurse da to preispitamo, a onda ćemo povući tu odluku. Ali nećemo tek tako odustati od primjene naše odluke”, poručio je kantonalni premijer Bahrija Umihanić.

Federalni premijer nije želio da komentariše ovaj slučaj. A s Davudom Zahirovićem, kompromitovanim vlasnikom farmaceutske kuće “Zada”, čiji su lijekovi favorizovani Vladinom nezakonitom odlukom, Nikšić se vidio prije dvije godine. “Zadi” je tada obećao privilegovan status, mada su njeni  brojni bankovni računi, među kojima je i  račun u Razvojnoj banci, blokirani.

Za razliku od primijera Nikšića, njegov stranački i kolega u Vladi, resorni ministar Rusmir Mesihović je shvatio da se radi o nezakonitoj odluci i upozorio da bi takva odluka mogla imati teške posljedice za zdravstveni i finsijski sistem TK-a.

Ukoliko ne bude povučena, odluka Vlade Tuzlanskog kantona će imati i sudski epilog, a moguće su i istrage nadležnog Tužilaštva, koje je zbog sličnih malverzacija, ranije vodilo istragu protiv bivših čelnika kantonalnog ministarstva zdravlja i Zavoda zdravstvenog osiguranja.

(Federalna TV)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.