Vlada TK: Dogovor sa sindikatima o principima saradnje

Prvog radnog dana premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i članovi Vlade sastali su se sa predstavnicima sindikata 3 najveća privredna društva u državnom vlasništvu sa područja TK – Fabrike obuće „Aida“, Livnice čelika Tuzla i Tvornice transportnih uređaja.

Sastanak kojem su prisustvovali ministar finansija Jakub Suljkanović, ministar unutrašnjih poslova Alen Gadžo, ministar pravosuđa i uprave Jovan Stojanović, ministar rada i socijalne politike Admir Huskanović, ministar boračkih pitanja Fahrudin Skopljak, predsjednik Kantonalnog odbora SSS za TK Fahrudin Šahović te predstavnici granskih sindikata održan je u cilju razmjene informacija i dogovora prinicipa buduće saradnje.

Budući da se radi o specifičnim problemima pojedinog privrednog preduzeća, premijer Gutić kazao je da će oni biti rješavani parcijalno ali u okvirima zakona. Predstavnici sindikata iznijeli su i zahtjeve te u prvi plan stavili rješavanje radno-pravnog statusa radnika.

„Vlada Tuzlanskog kantona podržava ideju uvezivanja radnog staža ali rješenja ovog problema nema bez Vlade Federacije Bosne i Hercegovine“, rekao je premijer Gutić naglašavajući kako će u već u narednim danima o iniciranju Zakona o uvezivanju radnog staža razgovarati u Sarajevu.

Prvi korak ka rješavanju problema, zaključeno je ovom prilikom, bit će izrada analize stanja u svim privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom nakon čega će Vlada TK ponuditi rješenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: