Vlada TK dala saglasnost na plan upisa učenika u prvi razred srednjih škola

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Plan upisa učenika u prvi razred srednjih škola za školsku 2011./2012. godinu. Planom je omogućen upis 8.476 učenika, i to: 1.650 učenika u gimnazije, 3.660 učenika u tehničke, 2.940 učenika u stručne i 90 učenika u umjetničke škole. U vjerske škole planiran je upis 120, a u specijalne škole 16 učenika.

Ovakav Plan upisa učenika, koji predviđa 792 mjesta u srednjim školama više u odnosu na broj učenika koji završavaju osnovne škole, omogućit će svim učenicima, koji završavaju osnovno obrazovanje da u skladu sa postignutim uspjehom u osnovnoj školi, ličnim interesima i sposobnostima, kao i mogućnostima škola, nastave obrazovanje u nekoj od srednjih škola Tuzlanskog kantona. Potrebno je naglasiti da ove školske godine osmi razred osnovne škole završava 7.684 učenika ili 303 učenika više nego prethodne školske 2009./2010. godine.
S obzirom da su izdvajanja za srednje obrazovanje velika, Ministarstvo je smatralo da obrazovanje treba organizirati što kvalitetnije i racionalnije tako da su u pripremi Plana upisa učenika u prvi razred srednjih škola učestvovali i svoje prijedloge i mišljenje dali Školski odbori srednjih škola, Općinska vijeća, Pedagoški zavod Tuzla, Kantonalna služba za zapošljavanje i Kantonalna privredna komora.

 

Odjeljenje za informisanje Vlade TK

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.