VLADA TK-a USVOJILA INFORMACIJU O STANJU I KRETANJU CIJENA OSNOVNIH ŽIVOTNIH NAMIRNICA

Kako se navodi u Informaciji Ministarstvo za trgovinu turizam i saobraćaj TK-a je pratilo stanje i pojave na tržištu osnovnih životnih namirnica, te konstatovalo da je tržište Tuzlanskog kantona dobro snabdjeveno svim osnovnim životnim namirnicama.

U proteklom periodu Ministarstvo je u skladu sa važećom zakonskom regulativom donijelo odluke u kojima su sadržani proizvodi koji su u nadležnosti kontrole Kantona i određene su veleprodajne i maloprodajne marže za te proizvode. Veleprodajna i maloprodajna marža za sve vrste brašna od merkantilne pšenice namjenjene za ljudsku ishranu iznosi 8% na nabavnu cijenu. Takođe, veleprodajna i maloprodajna marža iznosi 8% za sve vrste hljeba od brašna žitarica od 250 grama pa naviše, osim peciva i posebnih pekarskih proizvoda, navodi se u Izvještaju, te dodaje da se podaci o cijenama evidentiraju kod većih trgovačkih centara na Tuzlanskom kantonu kao što su: Bingo doo Tuzla, Piemonte doo Tuzla, Sinbra doo Tuzla, Dramar-Ing doo Tuzla, Interx Tuzla, Tuš Tuzla, Merkator Tuzla i Omega doo Tuzla.

Ministarstvo trgovine i turizma i saobraćaja će aktivno pratiti situaciju na tržištu i ostvarivati bližu saradnju sa Ministarstvom za poljoprivredu,vodoprivredu i šumarstvo i Ministarstvom za rad i socijalnu politiku. Ministarstvo u svemu ovome traži i aktivnu ulogu Udruženja potrošača i Savjeta za praćenje cijena. U narednom periodu obaviti će se i razgovori sa menadžmentima najvećih trgovačkih i proizvođačkih društava, te sa odgovarajućim udruženjima u Privrednoj komori TK-a.

U skladu sa prijedlogom Ministarstva Vlada TK-a će od Uprave za inspekcijske  poslove TK-a zatražiti pojačanu kontrolu poštivanja Odluke o zamrzavanju cijena osnovnih životnih namirnica, izvrše kontrolu težine hljeba, te da kod proizvođača i trgovaca kontrolišu kvalitetu proizvoda i da ostvare uvid u strukturu cijene pekarskih proizvoda i odnos cijene proizvođača i trgovaca.

Zbog opšte socijalne krize posebnu pažnju Ministarstvo će posvetiti zaustavljanju rasta cijena najpotrebnijih životnih namirnica:brašna, hljeba, mlijeka i mliječnih prerađevina.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: