VLADA TK-a: USVOJEN IZVJEŠTAJ O IZVRŠENJU BUDŽETA ZA PRVIH ŠEST MJESECI OVE GODINE

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Izvještaj o izvršenju Budžeta za prvih šest mjeseci 2010. godine.
U tom razdoblju ostvareni su ukupni prihodi i primici od 137.776.032,14 maraka, rashodi su bili 150.053.508,87 maraka. Ostvareni deficit od 12.277.476,73 maraka uvjetovan je činjenicom da kantoni još nisu dobili sredstva iz Aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, koja su planirana u ovogodišnjim budžetima.

Tuzlanski kanton planirao je u Budžetu za 2010. godinu iz ove tranše 28 miliona maraka. Ostvareni prihodi od indirektnih poreza u prvih šest mjeseci ove godine veći su za 6,76 posto nego u istome razdoblju prošle godine. Prihodi od poreza na dohodak veći su za 14,36 posto, a neporezni prihodi za 4,01 posto. Prihodi od poreza manji su za 13,44 posto.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila i Izvještaj o utrošku Tekuće rezerve za prvih šest mjeseci 2010. godine. U ovom periodu iz Tekuće rezerve odobreno je ukupno 92.526,35 maraka, što je 10,89 posto planirane Tekuće rezerve za 2010. godinu.
Ukupno je izvršeno 89 683,91 marku odobrenih sredstava.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je ponovo u skupštinsku proceduru uputila Prijedlog zakona o prostornom uređenju i građenju.

Ovaj prijedlog zakona povučen je s dnevnog reda sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona održane 28. jula ove godine uz zaključak da se do naredne sjednice dodatno usuglase stavovi s Kantonalnom privrednom komorom – Udruženjem za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala.

U skladu s tim resorno Ministarstvo organiziralo je sastanak sa predstavnicima ovog Udruženja. Na ovom sastanku usuglašeni su stavovi, sačinjen Protokol i, u skladu s njim, utvrđena su tri dodatna amandmana Predlagača Zakona.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je u skupštinsku proceduru uputila Prijedlog Zakona i Izjašnjenja na amandmane Zakonodavno-pravne komisije Skupštine Tuzlanskog kantona i zastupnika u Skupštini te Izjašnjenje u vezi s usuglašavanjem stavova s predstavnicima Kantonalne privredne komore sa amandmanima predlagača.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala suglasnost na Program mjera za socijalno zbrinjavanje radnika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije poduzeća ostali ili ostaju bez posla. Ovaj program donio je Privremeni upravni odbor Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Program će provoditi Služba za zapošljavanje, uz financijsku podršku Vlade Tuzlanskog kantona. Prioritet u zbrinjavanju imat će uplata dospjelih, a neuplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje radi povezivanja staža radnicima.

Program će se provoditi etapno u zavisnosti od raspoloživih sredstava. U prvoj fazi  prednost pri dodjeli sredstava imat će osobe koje su stekle uvjete za umirovljenje i kojima prestaje ili je prestao radni odnos u poduzećima s većinskim državnim kapitalom i radnici privatiziranih poduzeća, ako je došlo do raskida ugovora o privatizaciji.

Eventualna preostala raspoloživa sredstva moći će se dodjeljivati i privatiziranim poduzećima u kojima su radnici poduzeća većinski vlasnici.

Za realizaciju ovog programa u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2010. godinu planirano je 1 500 000 maraka, a Program će biti realiziran putem javnog poziva, koji će biti objavljen u sredstvima informisanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: