Vlada TK-a: Uskoro upošljavanje radnika iz dva pogona „Aide“

Sredinom ovog mjeseca očekuje se upošljavanje dva pogona Aide. To je rezultat nastojanja Vlade Tuzlanskog kantona da za radnike Fabrike obuće „Aida“ obezbijedi posao. Ovo su, između ostalog, radnicima Fabrike obuće „Aida“ na jutrošnjem sastanku prezentovali premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić i ministar industrije, energije i rudarstva Mulaga Fejzić. Sastanku je također prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Midhat Dobrnjić.

Devet predstavnika Sindikata Fabrike obuće „Aida“, po tri iz sva tri pogona, ovom su prilikom tražili rješavanje problema koji su ih naveli da se okupe pred zgradom Vlade TK. Zahtjevi radnika se prije svega tiču obezbjeđenja posla za sva tri pogona, izmirenja plata, toplog obroka i naknade za prevoz za septembar 2014. Pored toga Sindikat FO „Aida“ zahtijeva materijalno zbrinjavanje radnika za vrijeme nezaposlenosti i uplatu sredstava za penzionisanje radnika koji su ispunili uslov, te rješavanje statusa tehnološkog viška.

Resorni ministar je radnike upoznao i sa Ugovorom o kooperaciji, koji je Aida potpisala sa gračaničkom firmom Forteks. Shodno ovom ugovoru Fortex će u narednim danima, nakon što stigne pošiljka materijala, dio posla dati fabrici obuće Aida. Naime, Forteks je dogovorio određene poslove za kompanijom iz Italije, ali će dio ugovorenog posla, koji prevazilazi njegove kapacitete, ustupiti Aidi. Na ovaj način sredinom ovog mjeseca očekuje se upošljavanje dva pogona Aide, a do kraja mjeseca realizacijom dogovora sa drugim kupcima uposlit će se i treći pogon. Također značajno je istaći da su već postignuti dogovori i osigurani poslovi koji će uposliti sve pogone Aide vrijeme sezone proljeće – ljeto 2015.

Premijer Umihanić i resorni ministar  Fejzić radnike su upoznali sa zakonskim ograničenjima kada su u pitanju izmirenja plata, toplog obroka i naknada za prevoz te zatražili od predstavnika Sindikata da svoje zahtjeve artikulišu i upute preko Uprave fabrike.

Vlada Tuzlanskog kantona će razmotriti mogućnost ispunjenja preostalih zahtjeva i pokušati pronaći zakonito rješenje.

 

(Odjeljenje za informisanje Vlade TK-a)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: