Vlada TK-a proglasila stanje prirodne nesreće na području TK-a

Vlada Tuzlanskog kantona danas je na 72. vanrednoj sjednici, na prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite proglasila stanje prirodne nesreće zbog poplava na području Tuzlanskog kantona.
Komandant štaba Sead Mujanović i direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zdenko Tadić izvijestili su Vladu o stanju u Tuzlanskom kantonu prouzrokovanom obilnom kišom posljednjih dana.
U protekla 24 sata voda je u Hidroakumulaciji Modrac porasla za 120 cm tako da je situacija na području Tuzlanskog kantona ocijenjena alarmantnom. Poplavljen je veliki broj stambenih i poslovnih objekata, velike poljoprivredne površine, a nekoliko desetina porodica je evakuisano. Teško stanje prouzrokovano poplavama, a koje su izazvale i nova klizišta je u cijelom Kantonu, a najugroženije općine Srebrenik, Gradačac, Čelić, Gračanica i Kladanj usljed ovakvih okolnosti proglasile su i stanje prirodne nesreće.

Kantonalnom štabu civilne zaštite dat je nalog da rukovodi akcijom zaštite i spašavanja na području Tuzlanskog kantona odnosno da koristi ovlaštenja koja ima u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Tuzlanskom kantonu za vrijeme trajanja stanja prirodne nesreće. Također je naloženo da se svakih šest sati dostavljaju informacije o stanju na terenu te predlažu sve neophodne mjere kako bi se pomoglo ugroženom stanovništvu.

Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku o upisu djece poginulih, umrlih i nestalih boraca/branitelja, ratnih vojnih invalida, dobitnika ratnih prizanja i odlikovanja i demobilisanih boraca, u prvi razred JU Srednja medicinska škola Tuzla u školskoj 2010/2011. godini, koji su ostvarila bodovni minimum i prema spisku Koordinacije boračkih saveza i organizacija Tuzlanskog kantona. Obavezano je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta da obezbijedi održavanje dislocirane nastave u JU OŠ „Centar“ Tuzla, u jednoj smjeni, koristeći pet učionica za realizaciju nastave i jednu učionicu u funkciji kabineta njege.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: