VLADA TK-a NE PRIHVATA VEĆINU AMANDMANA NA BUDŽET

Danas je održana 62. vanredna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona, na kojoj su razmatrani  amandmani  na prijedlog Budžeta Tuzlanskog kantona za 2010. godinu.

Ukupno je upućeno 80 amandmana od čega su 71 amandman uputili poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona, a 9 amandmana su uputile tri Komisije Skupštine Tuzlanskog kantona.

Tokom rasprave istaknuto je da svi amandmani imaju za cilj poboljšanje niza budžetskih pozicija ali da većina amandmana zahtijeva značajna povećanja planiranih prihoda Budžeta Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona zbog toga ne može prihvatiti većinu predloženih amandmana.

Kako je obrazložio ministar finansija u Vladi Tuzlanskog kantona nivo prihoda odnosno rashoda u Prijedlogu Budžeta Tuzlanskog kantona predložen je uvažavajući zadate parametre koji su usklađeni sa obavezama po aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom. Neispunjavanje ovih obaveza i planiranje Budžeta iznad zadatog nivoa Tuzlanski  kanton bi bio isključen iz Aranžmana sa MMF-om, a u Prijedlogu Budžeta iz ovog Aranžmana planirano je 28 miliona KM.

Za Vladu Tuzlanskog kantona prihvatljivi su svi amandmani koji podrazumijevaju unutrašnje preraspodjele odnosno koji ne podrazumijevaju povećanje ukupno planiranih prihoda predloženih u iznosu od 365 410 882,56 KM.

U skladu s tim Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je tri amandmana Zakonodavno-pravne komisije Skupštine Tuzlanskog kantona.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: