Vlada TK-a izdvojila 182 hiljade maraka za projekte održivog povratka

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Odluku o davanju saglasnosti na Pravilnik o utvrđivanju uvjeta, kriterija i postupka za odabir korisnika donacija u finansijskim sredstvima na ime održivog povratka.

Ovim pravilnikom su utvrđeni uvjeti, kriteriji i postupak za dodjelu finansijskih sredstava iz budžeta TK-a na ime održivog povratka povratnicima na području TK-a i osobama koje su imale status raseljene osobe, a vratile su se na prijeratna prebivališta, izjavila je na pres-konferenciji ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak TK-a Danijela Simić.

Dodala je da je Pravilnikom utvrđeno da je predviđeno maksimalano pet donacija po jednoj općini.Uz popunjeni prijavni obrazac, aplikanti moraju posjedovati potvrdu da se radi o osobi koja ima status povratnika, zatim da je imala status raseljene osobe na području TK-a prije povratka na prijeratno prebivalište, te da do sada nije bila korisnik sredstava na ime održivog povratka, istakla je Simić.

Po ovom programu može se aplicirati za dobijanje mehanizacije, plastenika, krupne i sitne stoke, mašina i uređaja za obrtničku djelatnost, naglasila je.

Vrijednost donacije s obračunatim PDV-om može biti do 5.000 KM. Kantonalna vlada je za ove namjene izdvojila 182.000 KM.

Sredstva će biti dodijeljena putem javnog poziva resornog ministarstva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: