Vlada FBiH u listu prioriteta je uvrstila izgradnju brzih cesta od Tuzle prema Žepču i Orašju

Vlada Federacije BiH uvrstila je na listu prioriteta izgradnju brze ceste Lašva – Nević Polje (Travnik), Nević Polje – Jajce, Žepče – Tuzla, ali i brze ceste Tuzla – Orašje, čime će naša država dobiti najbolju saobraćajnu vezu s centralnom Evropom.

Navodi se to u dokumentu o strateškim projektima koji se nalaze među “100 prioriteta Vlade FBiH”.  Izgradnjom dionice Žepče – Tuzla planirano je povezivanje Tuzle s Osijekom u Hrvatskoj te gradom Pečuhom u Mađarskoj.

Realizacija ovog projekta postavljena je kao primarni cilj. Ovaj projekt pruža izgradnju brze ceste s ciljem povezivanja putne komunikacije sjeveroistoka BiH, koji sadrži najvažnije koncentracije ekonomskih i ljudskih resursa u zemlji, s Dunavom, Savom, Dravom u regiji.

Ova cesta predstavlja nastavak dionice Tuzla – Orašje i početak trase sa selom Mihatovići. Predviđena trasa planirana je da prolazi pored Lukavca, Zavidovića pa do Žepča, gdje se spaja s  Koridorom 5C.

Druga dionica brze ceste Tuzla – Orašje, čiji će radovi koštati 635 miliona eura, uključuje izgradnju oko 61 kilometra ceste na dionici od četiri trake s međunarodnim standardima. Sekcija počinje u Orašju (Šićki Brod) i rutu okružuje Orašje, Brčko, Majevica, a zatim se spaja s Tuzlom. Realizacija projekata najavljena je za sredinu ove godine, a rok za završetak je kraj 2018.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.